Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drugi odlazak premijera u dva mjeseca

Zaev podnio ostavku, Sjevernu Makedoniju vodit će Kovačevski

Zagreb: Radni posjet predsjednika Vlade Makedonije Zorana Zaeva Banskim dvorima
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
24.12.2021.
u 10:13

Zaeva su pratile samo kapitulacije, a ponizio je zemlju u odnosima s Bugarskom, poručuju iz oporbenog VMRO-DPMNE-a

”U takvim uvjetima, meni osobno i kao premijeru, zbog politike u koju vjerujem, zbog demokratskih i europskih vrijednosti u koje vjerujem, bilo bi politički neodgovorno i neopravdano nastaviti voditi Vladu na euroatlantski put ispred mog naroda i moje zemlje”, napisao je premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev predsjedniku Sobranja Talatu Xaferiju i zastupnicima u svojoj objavi ostavke na premijersku funkciju.

”Jačanje demokracije”

Zaev je poručio da je odlazak s mjesta predsjednika vlade Sjeverne Makedonije “logičan korak koji proizlazi iz ishoda lokalnih izbora i kao izraz preuzete odgovornosti za izborni rezultat”.

Zaev vjeruje da će drugi premijer iz redova njegova Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) to uspjeti postići na bolji način.

”Svojom ostavkom želim preuzeti odgovornost, želim dati primjer, prepoznati odluke vrline kada je to potrebno i time dati još jedan doprinos jačanju demokratske sposobnosti naroda, ali i osvijestiti buduće lidere o svojoj građanskoj dužnosti kada se brinu za njihove zemlje. Jer demokracija znači i odgovornost”, među ostalim stoji u pismu Zorana Zaeva.

Nakon debakla na lokalnim izborima i gubitka glavnog grada Sjeverne Makedonije Skoplja, i najave 31. listopada kako podnosi ostavku Zoran Zaev ipak se predomislio, kako je to opozicija i predviđala, jer je siguran kako bi u tom slučaju izgubio i parlamentarne izbore. Kao opravdanje povlačenja svoje ostavke naveo je posvećenje procesu očuvanja parlamentarne većine.

– Važno je da se zemlja ne vraća u prošlost svađa, kako u zemlji tako i u inozemstvu, da ugrozi proces eurointegracija, naravno da je važno jer smo i dalje u vremenu pandemije, energetske krize. Odgovornost svakog građanina, ali i političara i dalje postoji – rekao je Zaev ističući kako se nada da će se parlamentarna demokratska većina stabilizirati, prije svega jer je orijentirana prema euroatlantskom putu i multietničkom društvu, kao i prema održavanju dobrosusjedskih odnosa i reformi.

Međutim, povlačenje ostavke bio je samo politički igrokaz koji je Zaev odigrao. SDSM je održao unutarstranačke izbore na kojima su izabrali Dimitra Kovačevskog za svog novog čelnika. Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski trebao bi dodijeliti mandat novom mandataru novoizabranom lideru SDSM-a Kovačevskom. Prema Ustavu, predsjednik države dužan je u roku od 10 dana povjeriti mandat stranci ili koaliciji koji imaju podršku najmanje 61 zastupnika u parlamentu sa 120 mjesta.

– Zoran Zaev je najnevažniji premijer Makedonije kojeg treba zaboraviti, ali greške i problemi koje je izazvao vući će se godinama. Zaev je premijer koji je pratio samo kapitulacije – kazao je za Večernji list glasnogovornik VMRO-DPMNE Luke Galevski ističući kako je Zaev doveo zemlju u podređeni položaj, a “ponizio ju je u odnosima s Bugarskom”.

Ucjene, blokade, prepreke

– Zbog Zaeva Makedonija dobiva nove ucjene, blokade i prepreke. Zoran Zaev je premijer koji je otvorio mnoga pitanja, a nijedno nije zatvorio. Pravosudni sustav postao je zarobljenik vlasti, sudske presude su diktirali i još uvijek diktiraju on ili ljudi oko njega, a optužbe se izmišljaju po nalogu – kazao je Luke Galevski iz oporbenog VMRO-DPMNE-a.

>> VIDEO Premijer Plenković govorio o referendumskoj inicijativi Mosta

Komentara 1

BA
Barbasmora
14:57 24.12.2021.

Ma ovi komunjarski i nerazvijeni sjeverni madekonci munjeni su nalik Zlovenaca i Svrba! Nikad nece bit na nivou lipe nase Cro Domovine!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije