Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milijunski dugovi

Zadruga Ljube Ćesića Rojsa završila u stečaju jer je izgubila parnice koje je vodila protiv RH

rojs
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
22.02.2017.
u 06:50

Rojsova zadruga je za gradnju prometnica od države tražila isplatu 560 milijuna kuna, ali nisu dobili ni jedan od petnaest sudskih sporova

Zadruga za izgradnju prometnica “Šezdesetšesta P.” na čijem se čelu još od 2006. godine nalazi umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs prije dvadesetak dana i službeno je završila u stečaju. Nije to bio neočekivan ishod s obzirom na to da je ista zadruga još 2009. godine pokrenula petnaest parničnih postupaka protiv Ministarstva obrane Republike Hrvatske u kojima je tražila isplatu od 560 milijuna kuna s kamatama, a u međuvremenu su pravomoćno izgubili u čak jedanaest postupaka. DORH koji je u ovom slučaju zastupao državu je nakon prve pravomoćne presude pokrenuo ovršni postupak protiv zadruge kako bi naplatio troškove parničenja koji su dosegli milijunske iznose.

Međutim, ta ovrha nije mogla biti provedena jer je Šezdesetšesta P. zbog neplaćenih poreza bila i dužnik Porezne uprave, zbog čega je predloženo pokretanje stečaja koji je 3. veljače ove godine Trgovački sud i odobrio.

Zadruga koja je završila u stečaju u biti je nasljednica nekadašnje 66. pukovnije koja je 1996. godine kao kooperant MORH-a počela izvoditi građevinske radove diljem Hrvatske i to pomoću mehanizacije koju je RH kupila kreditom od 45 milijuna tadašnjih njemačkih maraka.

Pukovnija je trebala ući u sastav MORH-a, ali to se nikada nije dogodilo, zbog čega su nakon raspuštanja postrojbe njezini bivši pripadnici vodili radne sporove kojima su htjeli dokazati status pukovnije kao vojne postrojbe, no sve su ih pravomoćno izgubili. Šezdesetšesta P. se 2005. godine obratila državi sa željom za mirnim rješenjem spora, a nakon što je taj zahtjev odbijen 2009. godine pokrenuli su petnaest tužbi u kojima su tražili isplatu 560 milijuna kuna.

>> Ljubo Ćesić Rojs: Diplomacija Republike Hrvatske mora zaštititi uhićene HVO-ovce

Komentara 10

CA
campa
08:07 22.02.2017.

66.pukovnija ustvari je bila privatna tvrtka pridodata HV.Pukovnija je koristila logističku potporu HV-a od goriva,održavanja,ishrane te financijske podrške.Također je koristila i ispomoč mehanizacije i ljudstva HV-a koja joj je nedostajala.Zar nije malo čudno zašto ista nije stekla status pripadnice HV.Štoo se je tu događalo najbolje zna Rojs koji eto ima problema sa dokazivanjem nestajanja milijuna kuna.Kakvo zamršeno poslovanje takav i rezultat.Pa nečemo valjda nekoga kalibra Rojsa optuživati za pronevjeru i kriminal.Pa nije on valjda svoje bogatstvo stekao nečasno nego štednjom od generalske plače.

KA
kalinovac
08:43 22.02.2017.

To su ti Hrvatski Generali,oplačkati narod koliko god mogu

DI
Diesel
08:54 22.02.2017.

Gotovo da nema ni jedne vece afere bez jednog generala. Cudno je to domoljublje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije