Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
služio misu

Zadarski nadbiskup Puljić: u Kninu povijest nije šutjela

želimir Puljić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
05.08.2019.
u 14:17

"Uživo osjećamo kako ovdje u kraljevskom gradu Kninu naša narodna i crkvena povijest nije šutjela", naglasio je zadarski nadbiskup, parafrazirajući riječi pape Ivana Pavla Drugog prilikom posjeta katedrali Sv. Duje u Splitu 1998. godine.

Zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Želimir Puljić poručio je, prevodeći svetu misu za Domovinu u kninskoj crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta da u Kninu povijest nije šutjela.

Služeći misu povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice operacije "Oluja", na kojoj je bio i državni vrh, Puljić je kazao kako branitelji nisu bez razloga nosili Gospinu krunicu oko vrata, a po brojim skloništima i obiteljskim ognjištima toga vremena nizala su se zrnca krunice i molilo "Zdravo Marijo".

"Uz Gospinu pomoć dogodila su se brojna čudesa koja se ljudski ne mogu razumjeti jer kako objasniti čudo slobodne i neovisne države koju ispočetka nisu željeli svjetski i europski moćnici, kako razumjeti čudo što smo ne samo obranili svoje ognjište nego i preživjeli užas razaranja i strategiju spaljene zemlje, već i to da nitko nije umro od gladi, ostao nezbrinut kad mu je dom bio razrušen", rekao je Puljić.

"Uživo osjećamo kako ovdje u kraljevskom gradu Kninu naša narodna i crkvena povijest nije šutjela", naglasio je zadarski nadbiskup, parafrazirajući riječi pape Ivana Pavla Drugog prilikom posjeta katedrali Sv. Duje u Splitu 1998. godine.

Kazao je da smo proživljavali pravu kalvariju ali nismo se predavali niti gubili nadu, te smo se s krunicom oko vrata borili protiv zla i uništavanja i osvojili slobodu. 

"Ima ih koji su još uvijek zatečeni i iznenađeni tom slobodom, drugi je još nisu ni prihvatili a trećima je ona nakon 27 godina pričin i opsjena kako piše u novinama, treperava fatamorgana na obzorju. Nema koristi takve razuvjeravati pogotovo ako nisu nikada ni željeli ali ni sanjali o narodnoj slobodi i državnoj samostalnosti", ustvrdio je.

želimir Puljić
1/16

Istaknuo je i kako je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman poljupcem stijega na Kninskoj tvrđavi poručio svima da hrvatska povijest više neće šutjeti.

 

Komentara 7

JU
Juicy
14:39 05.08.2019.

Stavili ste sliku Vinka Puljića Vrhbosanskog nadbiskuoa, a ne Želimira Puljića

AG
Agricola
15:17 05.08.2019.

Na članak o "Ljetu 95" stavili ste sliku s 2 metra snijega. Na članak o Nadbiskupu Želimiru Puljiću stavili ste sliku Kardinala Vinaka Puljića. Činite li vi to namjerno ili ste samo onakva nova generacija novinara kakvu nam prezentira RTL,ira RTL, a to znači lišeni mozga i bilo kakvog znanja?

Avatar kenj@c
kenj@c
17:44 05.08.2019.

Copy paste novinar drži već tri sata pogrešnu sliku iznad naslova koju je proguglao. I nakon upozoravanja komentatora još nije ispravio. Ne mogu vjerovati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije