Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ponovno zabrana putovanja?

Zabrinjavajuća situacija: Berlinska klinika u izolaciji zbog novog soja. Merkel: Stvar se otima kontroli

Vivantes Humboldt hospital under quarantine over infections with coronavirus variant, in Berlin
Foto: Annegret Hilse/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
26.01.2021.
u 15:08

Mutirajući virus B 1.1.7, kojeg odlikuje mnogo veća zaraznost od prvobitnog koronavirusa, u više je navrata pronađen i u Njemačkoj

U berlinskoj kliničkoj bolnici Humboldt u utorak se povećao broj zaraženih novim sojem koronavirusa, zbog čega se ova klinika od prošlog tjedna nalazi u izolaciji. "Do sada su dokazana 24 slučaja zaraze novim sojem koronavirusa, od toga 14 pacijenata i 10 zaposlenih“, rekao je voditelj Ureda za javno zdravstvo berlinske četvrti Reinickendorf, Patrick Larscheid.

On je dodao da je time završeno testiranje svih zaposlenih i pacijenata u ovoj klinici te da se radi o konačnoj brojci. Savez njemačkih klinika u utorak je zatražio bolje mjere zaštite u zdravstvenom sustavu kako bi se spriječilo munjevito širenje virusa, kao što je to bio slučaj s bolnicom u Berlinu.

"Zatvaranje bolnica mora ostati apsolutna iznimka“, rekao je predsjednik saveza Georg Baum za javni servis RBB. On je zatražio više sredstava za provođenje testova u samim bolnicama.

Video: Još nema popuštanja mjera. Božinović: “Najgora je opcija da se nešto naglo otvori pa onda naglo trebate zatvoriti.”

"Bolnicama bi trebalo biti ostavljeno da same odluče kada provoditi masovno testiranje svih pacijenta i zaposlenih“, rekao je Baum.

U berlinskoj klinici Humboldt je prošlog tjedna otkriven novi soj koronavirusa za kojeg se sumnja da je u Njemačku stigao iz Velike Britanije. Nakon toga je klinika s 1.500 zaposlenih i 450 pacijenata stavljena u izolaciju. To znači da ova zdravstvena ustanova više ne prima nove pacijente, a isto tako su zabranjene i sve posjete. Senat za zdravstvo grada-savezne pokrajine Berlina u ponedjeljak je objavio kako je mutirani virus otkriven samo u jednoj berlinskoj klinici.

Mutirajući virus B 1.1.7, kojeg odlikuje mnogo veća zaraznost od prvobitnog koronavirusa, u više je navrata pronađen i u Njemačkoj.

Njemačka kancelarka Angela Merkel založila se, tijekom sastanka vodstva Kršćansko-demokratske unije (CDU), za mogućnost potpune zabrane putovanja u cilju smanjenja broja novozaraženih, javljaju u utorak njemački mediji.

"Nama se stvar otima kontroli. Moramo pooštriti mjere inače ćemo za 14 dana opet biti tamo gdje smo bili. Zar ne možemo zabraniti putovanja“, rekla je Angela Merkel tijekom video-konferencije s čelnim CDU političarima saveznih pokrajina, prenosi dnevnik „Bild“ pozivajući se na sudionike sastanka.

Ona je ukazala na to da je tijekom božićnih praznika dnevno 50.000 Nijemaca putovalo na Kanarske otoke i Maldive.

"Trebali bismo zračni promet tako prorijediti da se više ne može nikuda", rekla je Merkel prema iskazima sudionika sastanka te je istodobno spomenula i mogućnost zatvaranja granica, kao što je to bio slučaj na proljeće.

Ona je na istom sastanku dovela u pitanja ublažavanje strogih mjera zatvaranja nakon sredine veljače. Kao razlog i dalje teškoj situaciji, unatoč padu broja novozaraženih, Merkel je navela pojavu novog mutirajućeg koronavirusa koji se širi mnogo većom brzinom. Ako dođe do eventualnog popuštanja mjera nakon sredine veljače, Merkel je mišljenja da prvo treba otvoriti vrtiće i škole, nakon toga maloprodaju i tek na kraju gastronomiju.

U Njemačkoj su do sredine veljače na snazi oštre mjere zatvaranja koje uključuju zabranu rada gotovo cjelokupne maloprodaje, ugostiteljskih, kulturnih i sportskih objekata.

Komentara 16

BA
babovac
18:15 26.01.2021.

Kakva predstava! Pa o ovom "teoretičari zavjere" govore još prije godinu dana. Merkelica - marioneta kulta... a naši također leže na parama koje su dobili za igrokaz. Molim, sve je crno na bijelo doznačeno za "borbu protiv koronavirusa". To suu milijunske cifre. Neka se novinari potrude pa doznaju gdje su ti novci završili. Ali da, ne smiju...

DU
Deleted user
15:38 26.01.2021.

"Kao razlog i dalje teškoj situaciji, unatoč padu broja novozaraženih, Merkel je navela pojavu novog mutirajućeg koronavirusa koji se širi mnogo većom brzinom." Eto, mi bi otvorili ali eto ne ide..... I onda se čude kada im narod izadje na ulice...

ZB
Zoki-Bijela
16:17 26.01.2021.

Sta kaze Penelopea na ovo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije