Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Policija upozorava

Zabrinjava broj zlouporabe droga

Paketići droge
Foto: Nel Pavletic/PIXSEL
18.11.2013.
u 18:38

Do kraja listopada policija je ukupno zaplijenila 5170,92 grama marihuane, 4955 komada lijekova s liste opojnih droga, 1133,84 grama kokaina, 963,8 grama amfetamina, 217 komada ecstasya, 145,2 grama sintetskih kanabinoida, 75 biljaka cannabisa, 18 sjemenki cannabisa, 3,5 grama smole cannabisa i 0,9 grama heroina.

Na području Brodsko-posavske županije u proteklih deset mjeseci ove godine policija je evidentirala 34 kaznena djela zlouporabe opojnih droga, dok je u isto vrijeme lani taj broj bio čak 170, pa je zabilježeno smanjenje za otprilike 80 posto. Glavni je razlog tome što su pojedina kaznena djela zakonom preimenovana u sferu prekršaja. Od ovogodišnja 34 slučaja zlouporabe opojnih droga, 25 pripada neovlaštenoj proizvodnji i puštanju u promet droga, 5 je zatečenih na djelu konzumiranja droga, a pet počinitelja terete za neovlaštenu proizvodnju i promet tvari zabranjenih u sportu.

Do kraja listopada policija je ukupno zaplijenila 5170,92 grama marihuane, 4955 komada lijekova s liste opojnih droga, 1133,84 grama kokaina, 963,8 grama amfetamina, 217 komada ecstasyja, 145,2 grama sintetskih kanabinoida, 75 biljaka cannabisa, 18 sjemenki cannabisa, 3,5 grama smole cannabisa i 0,9 grama heroina. Čak u četiri slučaja neovlaštene proizvodnje i prometa drogama zatečene su maloljetne osobe.

Porast za 62 posto u uživanju alkohola

Na području županije nije sjajna situacija ni kada je u pitanju alkohol, pa je tako u deset mjeseci ove godine evidentirano ukupno 188 prekršaja uživanja alkohola, odnosno odavanja pijanstvu na javnog mjestu, pa je u odnosu na isto vrijeme prošle godine zabilježen porast za čak 62 posto. Od ukupnog broja prekršaja vezanih uz alkohol, u 16 slučajeva utvrđeni su prekršaji davanja alkoholnih pića pijanoj ili maloljetnoj osobi. Policija i dalje poštuje odluku Gradskog vijeća Slavonskog Broda kojom se zabranjuje konzumiranje, nošenje i posjedovanje alkoholnih pića maloljetnicima na javnim gradskim površinama i parkovima. U slučaju prvog takvog prekršaja policija će obavijestiti roditelje ili skrbnike maloljetnika, a već drugi put poziv ide Centru za socijalnu skrb.

Zbog toga u policiji smatraju kako je od iznimne važnosti prevencija kroz niz edukativnih programa i projekata iz raznih područja. Njima policija nastoji preventivno djelovati putem raznih prezentacija, edukacija, akcija po školama, vrtićima i drugim ustanovama te na takav način poučavati mlade još od najranije životne dobi, usmjeravajući ih na pravi put korisnim savjetima i upozorenjima.

>> Alkohol kod mladih izaziva prerani seks, agresiju, sukobe...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije