Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI ZAKONI Pred najavljeni val prosvjeda sarajevske vlasti uvode nova ograničenja

Zabranjuju se prosvjedi pred zgradama vlada i parlamenata

28.06.2009.
u 23:00

Brojne udruge i sindikati koji najavljuju niz uličnih prosvjeda ovog ljeta, najvjerojatnije svoje nezadovoljstvo zbog smanjenja plaća i drugih primanja neće moći iskazati ispred objekata državnih i federalnih institucija vlasti u Sarajevu.

Slučajno ili ne, ali neposredno pred najavljeno organiziranje vala prosvjeda u glavnom gradu BiH, županijske vlasti u Sarajevu pripremile su zakon o javnom okupljanju, koji će se uskoro naći u parlamentarnoj proceduri.

Precizna regulacija
Ovim propisom po prvi put se striktno regulira na kojim mjestima se mogu organizirati prosvjedi i štrajkovi. Osim pred zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, prosvjedna okupljanja neće biti dopuštena ni ispred diplomatskih predstavništava i zgrada vlada i parlamenata.

Provedba ovog zakona značit će da se pred zgradom Vlade FBiH više neće događati scene poput nedavnih, kada su ratni stradalnici pokušali nasilno ući u zgradu Vlade, pri čemu su dvije osobe ozlijeđene i razbijen jedan prozor na zgradi.

Nema okupljanja
Iako županijske vlasti tvrde da donošenje ovog zakona nije povezano s najavama prosvjednih okupljanja tijekom narednih mjeseci, činjenica je da će on itekako ograničiti organizatore prosvjeda.

Ne samo da se prosvjednici neće moći okupljati pred objektima institucija državne, federalne i županijske vlasti, već će im biti zabranjeno i blokiranje gradskih i prigradskih prometnica, što je do sada redovito bila prateća pojava svih prosvjeda u Sarajevu. Zapravo, bit će definiran popis lokacija na kojima će isključivo biti dozvoljeno prosvjedno okupljanje.

Uz to, organizatori prosvjeda će svoja okupljanja morati najaviti barem sedam dana ranije. Za one koji se ne budu pridržavali ograničenja prilikom organiziranja prosvjeda predviđene su i novčane kazne, čija se visina kreće od 1.000 do 9.000 maraka.

U Vladi Sarajevske županije tvrde kako je predlaganje ovakvog propisa prvenstveno u interesu građana, koji su proteklih godina, zbog različitih prosvjednih okupljanja i blokada prometnica, često bili spriječeni doći do radnih mjesta, stanova ili škola.

Reakcije sindikalnih organizacija se tek očekuju, ali je sigurno da neće biti nimalo pozitivne.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije