Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispiti državne mature

Zabranjeni šestar i kutomjer, a uz ispit se dobivaju i olovke

Državna matura
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
04.06.2019.
u 10:12

Izborni predmeti – najviše maturanata piše ispit iz fizike, biologije, psihologije, kemije, politike i gospodarstva

Najstresnije razdoblje za maturante, ono u kojem moraju položiti ispite državne mature i uspješno se izboriti za mjesto na željenom fakultetu, i službeno je započelo jučer.

Počeli su ispiti državne mature koje će učenici završnih razreda srednjih škola iz obveznih i izbornih predmeta pisati u iduća četiri tjedna, odnosno do 28. lipnja kada se pišu posljednja dva ispita, oba s liste izbornih – glazbeni i etika.

Čak ih 5510 ponavlja maturu

Ove će godine na ispite državne mature, koji se provode u 374 srednje škole diljem Hrvatske, izaći 34.179 pristupnika, što je 1900 maturanata manje nego što ih je na ispite državne mature izašlo prošle godine – kada je na ispit koji prije svega za gimnazijalce svjedoči kraju srednjoškolskog obrazovanja izašlo 36.069 maturanata.

Od ukupnog broja ovogodišnjih pristupnika njih 5510 su kandidati koji su prethodnih godina polagali maturu, a ove je godine ponavljaju radi boljih rezultata ili uopće radi prolaznosti. Među njima su i oni koji dolaze iz inozemnih programa.

Promatrano po ukupnom broju pristupnika, ove će godine ispite rješavati 12.226 gimnazijalaca i 16.443 strukovnjaka. To, naime, nije ukupan broj učenika strukovnih škola koji su ove godine završili škole – riječ je o 85 posto učenika strukovnih programa koji su se odlučili na polaganje državne mature kako bi nastavili visokoškolsko obrazovanje. Ovogodišnji su maturanti birali kao i prethodne generacije, barem što se obaveznih predmeta tiče. Naime, i hrvatski i engleski jezik većina je prijavila na višoj razini.

Ispit iz hrvatskog jezika na višoj razini polagat će tako 21.697 maturanata, a osnovnu razinu toga predmeta pisat će 9805 učenika.
Za višu razinu matematike odlučila su se 10.853 pristupnika, dok će osnovnu razinu toga predmeta polagati 21.128 pristupnika.
Što se pak izbornih predmeta tiče, najviše je maturanata prijavilo fiziku, na taj će ispit 7900 učenika. Na listi najviše prijavljenih izbornih predmeta jesu i biologija, politika i gospodarstvo, psihologija i kemija koju će rješavati 3627 maturanata.

Ovogodišnju generaciju očekuju i promjene po pojedinim predmetima – tako na ispitu iz matematike ne smiju koristiti ni kutomjer ni šestar, što je lanjska generacija smjela, a mogu imati samo ravnalo ili trokut. Korištenje kutomjera i šestara zabranjeno je i maturantima koji će na ispit iz fizike.

Na ispitu iz hrvatskog jezika učenik mora zadovoljiti i esej i test – esej učenicima donosi 1/3 ukupne ocjene, a test 2/3 ukupne ocjene.

Ovogodišnja generacija pristupnika prva je generacija koja će ispite polagati kemijskim olovkama koje će dobiti od Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje, a koje po završetku ispita moraju vratiti. Dio je to sigurnosnih razloga uvedenih nakon što je prošle godine ulovljena maturantica koja je na ispitu iz matematike varala na način da je u olovci imala kameru, a preko slušalica dobivala je odgovore.

– Prošle smo se godine suočili s korištenjem tehnologije pri prepisivanju, na što smo ove godine morali odgovoriti. Pojednostavili smo pribor iz matematike, fizike i kemije te tako učenik na stolu sada može imati samo jedan trokut ili ravnalo i džepno računalo propisanih karakteristika – poručili su iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje koje je zaduženo za provođenje državne mature.

Ispite će ispravljati 1216 ljudi

I dok s jedne strane iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje budno paze na potencijalne prijevare za pisanja ispita, ove godine u Odjelu za organizaciju i provođenje ispita državne odlučili su promijeniti još jedno važno pravilo, naime oni učenici kojima su poništeni ispiti zbog nedozvoljenog ponašanja ili pribora više neće morati čekati dvije godine na ponovno polaganje svih ispita. Na ponovljeni ispit ti će učenici moći na sljedećem roku.

Ove će godine na ispite državne mature šestero slijepih maturanata za koje su ispiti pripremljeni na brajici, a maturi će pristupiti ukupno 750 učenika s teškoćama u razvoju za koje su ispiti državne mature prilagođeni njihovim specifičnim teškoćama.
Državnu maturu pratit će i 60 novoimenovanih koordinatora, a ispite maturanata ocjenjivat će 1216 ocjenjivača.

Ispit iz fizike ima 37 zadataka, a najviše ih je iz područja mehanike i elektromagnetizma. Ta područja u ispitu nose 50 posto, a ukupan broj bodova iznosi 60. Maturanti za ovaj ispit imaju 180 minuta bez pauze.

U informatici u tablicama dodani kodovi u programskim jezicima

Zadržan je dosadašnji oblik ispita, ali su u pomoćnim tablicama dodani i kodovi u programskim jezicima Python i C/C++ za zadatke iz područja ispitivanja “Algoritamski način rješavanja problema i programiranje”.

Na ispitu iz kemije manje zadataka nego prošle godine

U ovogodišnjem ispitu iz kemije smanjen je ukupan broj zadataka – umjesto prošlogodišnja 63, ovogodišnji ispit ima 47 zadataka

Ispit iz povijesti – umjesto 80 moraju riješiti 70 zadataka

Ovogodišnja generacija maturanata koja je birala povijest u odnosu na prošlogodišnju imat će manje zadataka – umjesto lanjskih 80 moraju riješiti 70 zadataka

 

Komentara 2

Avatar 1HGZ.
1HGZ.
10:34 04.06.2019.

Evo zarade na olovkama, kao na onim kutijama prve pomoći za automobile.

MB
miro.biro
12:42 04.06.2019.

Ne zove li se euklidska geometrija geometrijom ravnala i šestara?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije