Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izborni kodeks HDZ-a

Zabranjen govor mržnje, nasilje, trganje plakata protivnika...

tomislav karamarko (1)
Patrik Macek/Pixsell
14.03.2013.
u 08:09

Želimo fer igru i uvođenje drukčijih standarda u politici, ne želimo sudjelovati u udaranju ispod pojasa, kažu u HDZ-u

Na travanjskim izborima za Europarlament i svibanjskim lokalnim izborima kandidatima, dužnosnicima, članovima, čak i volonterima HDZ-a zabranjuje se korištenje govora mržnje, netolerancija, diskriminacija bilo koje vrste. Zabranjuje im se pozivanje na nasilje, ometanje skupova političkih oponenata, ne smiju sprečavati novinare u obavljanju njihova posla – sve to stoji u “kodeksu postupanja” HDZ-a koji je potpisao šef stranke Tomislav Karamarko.

– Želimo fer igru i uvođenje drukčijih standarda u politici, ne želimo sudjelovati u udaranju ispod pojasa – objašnjava glasnogovornica HDZ-a Silvana Oruč-Ivoš. Kaže da su sve demokršćanske stranke EU propisale slične kodekse ponašanja pa je to, prvi od političkih stranaka u nas, napravio i HDZ. U kodeksu se navodi da su svi sudionici izborne kampanje HDZ-a dužni poštovati kulturu dijaloga, poštenje i pravednost, dostojanstvo protivnika, toleranciju.

Kodeks zabranjuje, primjerice i “uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati tiskane oglase, plakate ili druge materijale koji se, sukladno zakonu, koriste u svrhu izborne kampanje drugih političkih stranaka, koalicija, lista neovisnih kandidata”. Naravno, ne smije se ni narušavati ugled HDZ-a, drži se i do primjerenog izgleda i ponašanja, a “djelovanje kandidata, dužnosnika i članova HDZ-a mora biti prepoznatljivo, otvoreno prema javnosti, a posebice prema medijima”, piše u kodeksu.

HDZ poziva i ostale stranke i kandidate da u kampanji budu fer.

Komentara 8

CI
cinbenik
09:13 14.03.2013.

To su takodje cisti udarci pogresne politike HDZea pretplacena samostalnost,izdaja Vukovara,a poslije kaznjavanje zasluznih branitelja,ubijanje HOSovaca,pogresna politika u Bosni,a za racun HDZe regij,izdaja i prodaja Posavine,smisljeno raseljavanje Hrvata iz Bosne,cirilica u Vukovaru,nazadni exsperimenti u HDZe glavama koji nisu uspjeli i zbog kojih su mnogi mrtvi,2000samoubojstava branitelja,Tuta,Stela,ratno profiterstvo,pljacka u privatizaciji pretvorbi.......................................To su samo neki od cistih ko suza,udaraca visoko iznad pojasa,koje bi Karamarko pokusao uvjeriti svoje da su oni svi ispod pojasa...............EU je odredila sta je ispod,a sta iznad pa je tako zustavljeno unistavnje Hrvatske i Hrvata od strane HDZea...............

MA
matador007
09:59 14.03.2013.

Vi želite sudjelovati u igrama u mraku i bez tona! Kao da nam svima nije jasno da je sve ovo samo propaganda i ništa više.

LM
Ljubo Mi
09:10 14.03.2013.

sta je to govor mrznje? znaci ako ja nekoga ne volim ne smijem mu to reci? takav rezon vodi k tomu da se zabrajunje izrazavati emocije,a danas svaka zabrana bilo cega je kaznjiva. Ako homic imaju pravo reci da se voli,tako i ja imam prvo reci da nekoga mrzim,jer je mrznja emocija,a ni jedan zakon ne brani emocije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije