Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bizarna odluka

Zabranili mu da se približava žrtvi s kojom ide u školu

'silovanje_nnn_crn_230511'
Arhiva VL
01.10.2012.
u 09:00

Mladićeva majka kaže da su optužbe neistinite i da je sve izmislila djevojčica iz nekog svog razloga

Sudsko vijeće Županijskog suda u Vukovaru, kojim je predsjedao sudac Slavko Teofilović, donijelo je presudu kojom je 15-godišnjak iz slavonskog sela proglašen krivim za spolni odnos sa djetetom.

– Sud je 15-godišnjaku izrekao odgojne mjere – mora ići u disciplinski centar 15 dana, pojačano se mora nadzirati, ima posebnu obvezu redovitog pohađanja škole te ne smije prilaziti žrtvi. Sve donesene mjere mogu trajati najdulje dvije godine – rekao je Milan Kojić, glasnogovornik Županijskog suda u Vukovaru.

Stručnjaci ogorčeni

No, nakon donesenih mjera ostaje nejasno kako sud misli da se izrečene mjere mogu provesti na terenu te je očito da je to još jedan primjer kvalitetnog zakona koji u praksi nije moguće provesti. Naime, oboje maloljetnika živi u jednom malom slavonskom selu sa svega 500-ak mještana, članovi obitelji međusobno se viđaju, mladić i djevojčica pohađaju istu osnovnu školu te se sreću i na hodnicima škole i gotovo su razred do razreda. Kako je riječ o malome mjestu, vrlo često se mladi tijekom dana ili večeri skupljaju na istim mjestima i druže.

U Centra za socijalnu skrb u Vinkovcima nisu htjeli komentirati presudu koja je nepravomoćna i u kojoj je optužen mlađi maloljetnik. No, u razgovoru sa stručnjacima iz tog područja rečeno nam je da se mjera neprilaženja žrtvi u tom slučaju ni na koji način ne može provesti.

– Takva se mjera može provesti u Zagrebu ili nekom većem gradu gdje djeca idu u odvojene škole. Međutim, u malim sredinama ne znam kako bi se ta mjera mogla provoditi. Oni će se svakodnevno i dalje viđati na ulicama i po školi, možda čak budu razgovarali, što je samim tim nepoštovanje mjere. Stručnjaci navode i da tu mjeru mora provoditi policija, ali da je nemoguće očekivati da policajac stalno bude uz žrtvu.

Zakon jedno, praksa drugo

– U takvim slučajevima treba pitati sud kako misli da se takva mjera, i mjere koje su slične njoj, provedu u praksi. Žrtva je zakonom formalno zaštićena, ali praksa pokazuje nešto sasvim drugo – riječi su stručnjaka koji žele ostati anonimni.

Kao mogućnost spominje se i preseljenje krivca u drugu školu ili kod obitelji, što je opet pitanje koliko bi to bilo dobro. Nekoliko dana prije izricanja presude majka 15-godišnjaka tvrdila je da je sve to laž i izmišljotina djevojčice. 

>>HIV pozitivni britanski gay par silovao 17-godišnjeg mladića!

Komentara 3

Avatar BABAMACA
BABAMACA
09:36 01.10.2012.

Da samo se to dogadja u romskim zajednicama.Malo sjutra kod nas u susjedstvu snaja zivi sa muzem i svekrom ,cilo selu zna pa cak i sin ,eli je slip eli glup koj ce ga vrag znat.Valjda im je lipo ,a nisu romi ima toga jos samo ne ide u novine samo se za takve nezgode vatamo roma a sta su oni jadni krivi. Pa sad ide njihovo vrime drzava ih hrani i oblaci ne rade i sta sad

VE
Vercingetorix
11:52 01.10.2012.

Ja sam u njegovim godinama imao kušin i meda :D

FE
Felicijen
20:36 01.10.2012.

Pa oni se žene u tim godinama....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije