Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stop rasipništvu

Zabranili juhu od peraja morskih pasa na službenim domjencima

Peraja morskog psa
Foto: Wikimedia Commons
1/3
09.12.2013.
u 13:12

Kineski partijski vođe na službenim sastancima više ne mogu uživati u juhi od peraje morskih pasa, niti pušenju i skupom alkoholu. Način je to borbe protiv korupcije i rasipništva u visokim političkim krugovima. Godišnje se za ovu juhu, serviranu za svečane prigode, potamani čak 73 milijuna morskih pasa!

Zaštitari životinja mogu donekle biti zadovoljni, ali partijci ostaju "gladni"- jela od peraja morskog psa i lastavičja gnijezda više neće biti u jelovnicima na službenim domjencima u Kini. CNN piše da su vlasti najmnogoljudnije svjetske zemlje propisale potpuno izbacivanje takvih delicija sa službenih prijema, što ide u prilog borbi protiv ekstravagancije i rasipništva. Neki hoteli u Kini i Hong Kongu već su ranije uklonili juhu od peraja morskog psa s jelovnika, a neke aviokompanije više ne prevoze takav teret.

Pozivajući se na državnu kinesku agenciju Xinhua, partijski komesari i njihovi gosti na svojim banketima neće više smjeti konzumirati ni cigarete i skupocjeni žestoki alkohol, a udarac su doživjeli i niži službenici - nitko ispod razine provincijalnih šefova ne može ostajati u hotelskim apartmanima tijekom službenog puta.

Sve to, dodaje se, ima za cilj "regulirati trošenje javnih sredstava na prijemima", što je posljedica i napora predsjednika Kine Xi Jinpinga, koji je, od dolaska na vlast početkom godine, "borbu protiv korupcije proglasio prioritetom." Tako je već u rujnu dužnosnicima onemogućeno da o trošku države (poreznih obveznika, javnim novcem), šalju darove s tradicionalnim jesenskim "mjesečevim kolačićima".

Svake se godine, inače, za spravljanje juhice ubije oko 73 milijuna morskih pasa, čije se lešine uglavnom bacaju, da bi se upotrijebile peraje. Juha od peraja jako je cijenjena u kineskim restoranima i u zemlji i u inozemstvu, a uglavnom se servira na vjenčanjima i sličnim svečanim prigodama, da bi se impresioniralo rodbinu, kumove i prijatelje.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar DŠ.....
DŠ.....
13:37 09.12.2013.

A mačke i pse mogu jesti!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije