Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI ZAKON

Zabrana rada trgovina nedjeljom i blagdanom najviše pogodila Mariju Bistricu

08.01.2009.
u 18:08

Kad se donosio dio Zakona o trgovini koji uređuje rad trgovina nedjeljom i blagdanom, zaboravilo se na hodočasnike. Naime, termini u spomenutom zakonu koji se odnose na turističku sezonu, odnosno na razdoblje od 1. lipnja do 1. listopada te tijekom prosinca, kada prodavaonice mogu raditi nedjeljom od 7 do 14 sati, ne poklapaju se s turističkom sezonom u Mariji Bistrici.

Vjerski turizam ovdje je prisutan cijele godine, a službena hodočasnička sezona počinje na Bijelu nedjelju koja ove godine pada 19. travnja, a završava 25. listopada.

Turizam na kopnu
Uzme li se u obzir samo službena hodočasnička sezona, vjerski turizam u Mariji Bistrici, kada je riječ o novom zakonu, zakinut je za gotovo tri mjeseca.

Sudeći po tome, zakonodavac je pri donošenju zakona očito zaboravio da turizam postoji i na drugim destinacijama osim na moru. Podaci govore da godišnje u Mariju Bistricu dolazi otprilike milijun hodočasnika, ali i da hodočasnička sezona zapravo počinje puno prije. Primjerice, lanjski podaci govore da su već 13. siječnja Svetište Majke Božje Bistričke pohodili mladi s otoka Krka, a u siječnju, veljači i ožujku hodočastili su, primjerice, i učenici zagrebačkih osnovnih škola te iz Makarske, sa Šolte, vjernici iz Strožanca, Vinkovaca, Vele Luke i mnogi drugi.

Sve zatvoreno
Na križni put od prve vazmene nedjelje koja je bila 10. veljače u Mariju Bistricu slijevale su se rijeke hodočasnika. Prošlo je vrijeme odlaska na hodočašća s koricom kruha, dvije jabuke i malo vode. Stoga je u Mariji Bistrici otvoreno mnoštvo najrazličitijih trgovina kako bi se svim hodočasnicima pružilo sve što im je potrebno, a one su imale najveći promet upravo nedjeljom i blagdanima.

Osim trgovinama s prehrambenim proizvodima, Marija Bistrica o blagdanima je bila nakićena i brojnim drugim trgovinama u kojima su se mogli kupiti rupci protiv vjetra, kišobrani ili kabanice te kakva druga roba koja bi se usput blagoslovila u crkvi.

No, od 1. siječnja ove godine te su trgovine zatvorene, a hodočasnici, žele li prigristi nešto izvan onoga što nude restorani, moraju se vratiti sto godina unatrag, kada su sa sobom na hodočašća nosili sve što im je tijekom dana bilo potrebno.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije