Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USTAVNI SUD:

Zabrana outsourcinga ne može na referendum

Jasna Omejec
Foto: Davor Javorović/Pixsell
08.04.2015.
u 19:07

Prijedlog sindikata nedopustiv je jer bi “zamrznuo” radnopravne pozicije dijela zaposlenika u javnom sektoru

Referendumsko pitanje 17 sindikata o outsourcingu, a zapravo o donošenju “Zakona o obavljanju pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru”, nije ustavnopravno dopušteno, odlučio je danas Ustavni sud.

Nedopustivo je s gledišta vladavine prava da se referendum koristi kako bi se “postigla apriorna i preventivna zabrana budućih promjena postojećeg zakonskog uređenja koje samo po sebi nije u procesu promjena, a ne postoji ni formalizirana, odnosno institucionalizirana namjera Vlade da ga promijeni”.

Iako je referendumska inicijativa tvrdila da joj nije bio cilj raspisivanje referenduma o odluci Vlade o provođenju outsourcinga, već o prijedlogu zakona, tu svoju tvrdnju sami su pobili argumentacijom iz koje proizlazi uska veza s Vladinom namjerom. Odustankom Vlade od outsourcinga moralo bi se zaključiti da je referendumska inicijativa izgubila svoj smisao kao kad je bivša vlada odustala od izmjena Zakona o radu.

Ipak, u ovom slučaju inzistiralo se na prijedlogu zakona s dvije zabrane – zabrana izdvajanja pratećih i neosnovnih djelatnosti iz javnog sektora te zabrana da te poslove radi itko drugi osim zaposlenika u javnom sektoru. Time bi došlo do trajnijeg “zamrzavanja postojećeg radnopravnog modela” (premda je promjenjivost njihovo obilježje) u odnosu na dio zaposlenika u javnom sektoru, čime bi se Sabor i Vladu onemogućilo da intervenira u takav model, a stečenim pozicijama zaposlenika osigurala bi se nepromjenjivost.

Ustavni sud nije se bavio valjanošću tvrdnji o posljedicama outsourcinga, ali ih je ocijenio paušalnima i neprovjerenima. Predlagane zabrane utjecale bi i na “isključive ovlasti Vlade i Hrvatskog sabora u pitanjima relevantnima za državni proračun” te je njima prepušten izbor mjera “u bilo koje vrijeme i bez bilo kakvih posebnih uvjeta”. Pri tomu su dužni jedino poštovati demokratske procedure i opće zahtjeve koje pred njih postavlja vladavina prava.

>> 17 olakih obećanja teških milijarde koje će plaćati građani

>> Znate li koji su hrvatski izrazi za start-up, in-house i outsourcing?

Komentara 48

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
19:38 08.04.2015.

Dosta ovih cirkusa s "nezavisnim" hrvatistanskim sudovima. Hoću pravnu državu kakva je bila u Austo-Ugarskoj, a ne diktaturu kleptokrata!

MI
miso
19:57 08.04.2015.

Narod može na referendumu odlučiti sve, pa i da se npr. ukine Ustavni sud! Vlast pripada narodu. Zapravo Narodu!

MI
miso
19:31 08.04.2015.

Super - ovo je najnaprednija odluka. Zato Ustavni sud u Outsourcing (može), Vlada (može), Sabor (može), Predsjednik/ca (može), Narod (može). Država za plakanje! Pomagajte - sve promijenite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije