Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zabrana outsourcinga ne može na referendum

Prijedlog sindikata nedopustiv je jer bi “zamrznuo” radnopravne pozicije dijela zaposlenika u javnom sektoru
08. travnja 2015. u 19:07 48 komentara 5023 prikaza
Jasna Omejec
Foto: Davor Javorović/Pixsell

Referendumsko pitanje 17 sindikata o outsourcingu, a zapravo o donošenju “Zakona o obavljanju pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru”, nije ustavnopravno dopušteno, odlučio je danas Ustavni sud.

Nedopustivo je s gledišta vladavine prava da se referendum koristi kako bi se “postigla apriorna i preventivna zabrana budućih promjena postojećeg zakonskog uređenja koje samo po sebi nije u procesu promjena, a ne postoji ni formalizirana, odnosno institucionalizirana namjera Vlade da ga promijeni”.

Iako je referendumska inicijativa tvrdila da joj nije bio cilj raspisivanje referenduma o odluci Vlade o provođenju outsourcinga, već o prijedlogu zakona, tu svoju tvrdnju sami su pobili argumentacijom iz koje proizlazi uska veza s Vladinom namjerom. Odustankom Vlade od outsourcinga moralo bi se zaključiti da je referendumska inicijativa izgubila svoj smisao kao kad je bivša vlada odustala od izmjena Zakona o radu.

Ipak, u ovom slučaju inzistiralo se na prijedlogu zakona s dvije zabrane – zabrana izdvajanja pratećih i neosnovnih djelatnosti iz javnog sektora te zabrana da te poslove radi itko drugi osim zaposlenika u javnom sektoru. Time bi došlo do trajnijeg “zamrzavanja postojećeg radnopravnog modela” (premda je promjenjivost njihovo obilježje) u odnosu na dio zaposlenika u javnom sektoru, čime bi se Sabor i Vladu onemogućilo da intervenira u takav model, a stečenim pozicijama zaposlenika osigurala bi se nepromjenjivost.

Ustavni sud nije se bavio valjanošću tvrdnji o posljedicama outsourcinga, ali ih je ocijenio paušalnima i neprovjerenima. Predlagane zabrane utjecale bi i na “isključive ovlasti Vlade i Hrvatskog sabora u pitanjima relevantnima za državni proračun” te je njima prepušten izbor mjera “u bilo koje vrijeme i bez bilo kakvih posebnih uvjeta”. Pri tomu su dužni jedino poštovati demokratske procedure i opće zahtjeve koje pred njih postavlja vladavina prava.

>> 17 olakih obećanja teških milijarde koje će plaćati građani

>> Znate li koji su hrvatski izrazi za start-up, in-house i outsourcing?

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • Avatar Neanderthalac
  Neanderthalac:

  Dosta ovih cirkusa s "nezavisnim" hrvatistanskim sudovima. Hoću pravnu državu kakva je bila u Austo-Ugarskoj, a ne diktaturu kleptokrata!

 • miso:

  Narod može na referendumu odlučiti sve, pa i da se npr. ukine Ustavni sud! Vlast pripada narodu. Zapravo Narodu!

 • miso:

  Super - ovo je najnaprednija odluka. Zato Ustavni sud u Outsourcing (može), Vlada (može), Sabor (može), Predsjednik/ca (može), Narod (može). Država za plakanje! Pomagajte - sve promijenite.