Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon uhićenja Šola

Žabčić i Vuković spašavaju Karlovačku banku

Karlovačka banka
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
14.12.2013.
u 12:32

'Ulažemo svoj, a ne novac HS produkta, a na svaku kunu plaćen je porez', tvrde vlasnici

Ivan Žabčić i Marko Vuković, vlasnici tvornice oružja HS Produkt odlučili su se na kupovinu Karlovačke banke. Nesumljivo je riječ o vijesti dana, ne samo u Karlovcu, nego i u regiji, jer su za Karlovačku banku bili vezani ne samo njihovi zaposlenici i štediše, nego i mnoge druge tvrtke.

Prema strogo definiranoj bankarskoj proceduri Žabčić i Vuković Karlovačkoj banci uputili su tzv. obvezujuće pismo namjere kojim podnose ponudu za dokapitalizaciju banke u iznosu od 75 milijuna kuna. Iako taj iznos na kraju preocedure može varirati za nekoliko milijuna, namjera dvojice poduzetnika je da dođu u vlasništvo 75 posto plus jedne dionice temeljnog kapitala banke.

–Vrlo je važno naglasiti da je riječ o našem privatnom novcu, a ne o novcu HS Produkta. Bez obzira što će se idućih dana ili godina događati s tim novcem i s bankom, poslovanje HS Produkta, kao i radna mjesta u tvrtki ni na koji način neće biti ugrožena – rekla su dvojica poduzetnika gotovo uglas, nakon što su i formalno predali pismo namjere o ulaganju u banku.

Porjeklo novca

–Zaista je riječ o našem novcu. Na svaku je kunu tog novca plaćen sav propisani porez i sva druga davanja u Republici Hrvatskoj. Dakle, mi naš, domaći kapital, ulažemo u našu domaću banku, kako bi ona postala ono što zaista treba biti. To je kvalitetan servis za lokalno gospodarstvo i ljude koji žive ovdje – objasnio ja Žabčić, te dodao:

–Nakon 26 godina napornog rada i iznimno sofisticiranog proizvoda kojeg smo stvorili od nule, bili bi ludi kad bi dopustili da netko tko je banku doveo na rub sada slično učini i s našim novcem. Zato smo detaljno snimali stanje u banci i odlučili se na ulaganje za najmanje 75 posto dionica. Time ćemo zaštititi svoj, ali i novac svih drugih štediša. Jasno je i da nećemo ulaziti u ovaj projekt ako bi na njemu izgubili. No, svjesni smo da u bankarstvu nema ekstra profita. Ipak banka će, ukoliko je mi preuzmemo, moći raditi na zdravim temeljima. Uvjeravam vas da u njoj neće biti kriminala, a neće biti ni povlaštenih kredita. Novac će dobiti svaki građanin pod istim uvijetima kao i predsjednik države. To je sigurno, jer nama ne treba novac da bi financirali svoju tvrtku, nama banka ne treba niti za moć, niti za slavu, ali ni za skupe automobile –zaključio je Žabčić.

Dokapitalizacijom banke dobila bi se aktiva kojom bi se garantirala puna adakvatnost kapitala, te bi se tako stvorili normalni uvijeti za rad.

Prema zakonskim odredbama adekvatnost kapitala mora biti najmanje 12 posto, a predpostavlja se da bi s novom financijskom injekcijom Karlovačka banka imala adekvatnost i iznad 14 posto.

Drugim riječima, time bi se omogućilo odobravanje kredita u praktički svim iznosima. Dosad banka, zbog formalnih ograničenja nije mogla dati kredit veći od milijun kuna.

Moralna obaveza

–Kamo li sreće da naše gospodarstvo ima toliko projekata i posla da može iskoristiti kreditna sredstva koja će im banka moći ponuditi – rekao je Marko Vuković dodajući ovoj akviziciji i još jednu dimenziju.

–Naravno da bi bilo vrlo gluupo raditi bez profita, no uvjeravam vas da je osnovni razlog ulaganja u banku bio moralan i domoljuban, te da zaista želimo pomoći lokalnoj sredini – zaključio je Vuković.

U banci trenutno radi 211 ljudi, a novi koraci oko preuzimanja očekuju se već tijekom idućeg tjedna, kad bi se trebali okupiti dioničari s pravom glasa.     

Komentara 2

MI
Mirni !
11:30 15.12.2013.

Čudna kombinacija ! Bogati građani a siromašna država i grad ! A svi porezi plaćeni ! Nespojivo !

Avatar messerschmidt
messerschmidt
08:23 16.12.2013.

Nije novac firme, već njihov vlastiti, a firma njihova. Ne ulažu novac u skupe aute, a pred kućom ferariji, carere, amg-i, S-8 audiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije