Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rekli 'ne' asfaltu

"Za život u prirodi ne treba mnogo, a novca najmanje"

blatuša
VLadimir Jurišić/VLM
31.08.2010.
u 15:45

Povezuje nas ljubav prema ljepotama koje ne eksploatiramo, već se utapamo u njima, kaže Šenk.

Duboko skriveni u šumama Blatuše pokraj Gvozda, u raštrkanom naselju stanuje dvadesetak zaljubljenika u prirodu, gdje već treću godinu promoviraju potpuno nov način življenja. No, nije riječ o tipičnim bjeguncima iz gradske vreve, nego intelektualcima, čijih bi se svakodnevnih kulturnih i znanstvenih događanja postidjele i najveće metropole.

Svi su jednaki

Posjećuju ih stručnjaci iz cijele Europe, botaničari, filozofi, ekolozi, održe poneku radionicu, seminar ili predavanje, a dio njih neplanirano ostane i po nekoliko dana kako bi proniknuli u posve jedinstveni suživot s prirodom. Putnik namjernik doživljava sljedeći prizor; ljude u otrcanim majicama kako cijeli dan grade kućice i štagljeve, obrađuju vrt, ubiru plodove i pripremaju se za zimu. Uvečer tišinu zna ispuniti mekani zvuk violončela uz teleskop usmjeren prema zvijezdama kako bi proučili tajne svemira. Logorska vatra do dugo u noć inspiracija je za duge razgovore i planove za sutra, ali i za puno dalje.

– Ovdje nas je sve više, i sve nas povezuje ljubav prema prirodi koju ne eksploatiramo, već se jednostavno utapamo u njoj, a ona nam to obilato vraća – kaže jedan od inicijatora naseljavanja ovoga jedinstvenog područja, Robert Šenk. Dr. Franck Tetart, koji je u Parizu završio doktorat kineske medicine, uz seminare, drži i lopatu u ruci.

– Ovdje smo svi jednaki, a ima mnogo toga za napraviti. Gradimo ekološke kuće, nastambe za životinje i uređujemo okoliš. Gorana Gregl Mikulić u ekoselu živi s četverogodišnjom kćeri Darom.

Najugroženiji u Europi

– Prije mjesec dana Dara i ja smo se ovamo preselili za stalno. Za život u prirodi nije potrebno mnogo, novac najmanje. Imamo svega u izobilju i izvrsno se osjećamo! – kaže Gorana. Prirodni lokalitet u Blatuši, gdje živi ta, za mnoge neobična družina, još je 1964. proglašen posebnim botaničkim rezervatom, a trenutačno je najugroženiji stanični tip u Europi. Poznati botaničar Vladimir Peršin pola stoljeća istražuje ovo područje i kaže:

– Najveća prirodna i biološka vrijednost ovdje je vrlo rijetka i reliktna zajednica bijele šiljkice, nježne biljke koja se u svom tipičnom obliku zadržala jedino ovdje. Bilo kakvo narušavanje već i tako poremećene ravnoteže uništilo bi ovu zaštićenu biljčicu, kojoj prijeti izumiranje – kaže Peršin.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije