Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PRIJEDLOG

Za zeleno gospodarstvo 30% novca iz fonda za oporavak

FILE PHOTO: EU Council President Michel holds a news conference on the EU budget in Brussels
Foto: POOL New/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
11.07.2020.
u 13:56

Računam na političku hrabrost lidera jer vrijeme je za djelovanje, vrijeme je za odluku – rekao je Charles Michel

Trideset posto novca koji dobije iz novog europskog fonda za oporavak od koronakrize Hrvatska će morati potrošiti na zelene projekte i na ekologizaciju svoga gospodarstva i infrastrukture. Dio je to revidiranog prijedloga fonda za oporavak i višegodišnjeg financijskog okvira EU, koji je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel iznio jučer, tjedan dana uoči ključnog summita na kojemu će se pokušati postići dogovor o “Europskoj uniji sljedeće generacije” (Next generation EU).

Michel, kao što je Večernji ekskluzivno najavio prošloga tjedna, predlaže izmjenu kriterija za alokaciju novca iz fonda za oporavak (Next Generation EU): 70 posto alokacije određivalo bi se prema kriterijima koje je predložila Komisija, a 30 posto prema kriterijima stvarne dubine koronakrize u pojedinim državama članicama u 2021. i 2022. godini. Drugim riječima, prvih 70 posto alokacije za svaku zemlju bit će spremno za isplatu odmah od 2021., a ovih 30 posto bit će spremno za isplatu kasnije, 2023., kad se izmjere stvarni razmjeri krize povezane s koronavirusom.

Nije još jasno kako novi kriteriji za izračun (70-30 posto) utječu na alokaciju za Hrvatsku, koja je prema Komisijinu prijedlogu bila 10 milijardi eura, od čega 7,4 milijarde u bespovratnim sredstvima i 2,6 milijardi u povoljnim zajmovima. No, Hrvatskoj se prognozira treći najveći pad BDP-a u EU, tako da bi i po tom kriteriju mogla privući velik dio novca.

Članovi Europskog vijeća okupljaju se na summitu 17. srpnja, a mađarski premijer Viktor Orban jučer je otkrio da bi mogao doći s ucjenom: on će pristati na novi proračun i fond za oporavak samo ako EU prestane prozivati Mađarsku zbog kršenja vladavine prava.

– Znam da će pregovori biti teški, ali računam na političku hrabrost lidera jer vrijeme je za djelovanje, vrijeme je za odluku – rekao je Charles Michel.

Komentara 1

SA
sani1
18:17 11.07.2020.

Auff, a što ćemo sada. Odletjele miljarde!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije