Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNB

Za zdravi oporavak i veći rast BDP-a potrebne su strukturne reforme

Boris Vujčić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/6
20.12.2016.
u 15:19

Od sljedeće godine očekuju se povratak inflacije a odrazit će se i na rast cijena prehrambenih proizvoda

Guverner HNB-a Boris Vujčić prognozira rast BDP-u u sljedećoj godini od tri posto, što je za pola postotna boda više u odnosu na prognozu od lipnja, no rast više neće biti temeljen na inozemnoj potražnji, nego na osobnoj potrošnji i investicijama, pa upozorava da takvi temelji ne mogu dovesti do većeg oporavka.

– Ovaj oporavak koji imamo je cikličke naravi. Njemu je na početku pridonio ulazak u EU kada smo imali veći izvoz, a sada slijedi oporavak domaće potražnje. No za veći rast potrebne su strukturne reforme, odnosno poboljšanje efikasnosti cijelog gospodarstva, a što do sada nismo vidjeli. Zato je krajnje vrijeme da krenemo u tom smjeru – poručio je Vujčić na susretu s novinarima. Uz veći BDP i smanjujemo rizike koje bi mogli imati uz sadašnju razinu duga, a rizici su vezani za povećanje kamata FED-a, smanjenje otkupa obveznica od ECB-a, rast inflacije...te političke rizike kao što su sankcije Kini, Rusiji.., te izbori u Njemačkoj i Francuskoj. 

Prema predviđanju HNB-a osobna potrošnja rast će sljedeće godine 0,7 posto, a godinu poslije 0,6 posto, a investicije 2017. godine 0,6 posto, a 2018. godine 0,9 posto. Očekuje se i povratak inflacije nakon duljeg razdoblja pada cijena, a koja bi sljedeće godine prema procjeni HNB-a trebala biti 1,6 posto. I to zbog već započetog rasta cijena nafte, koji će se u 2017. nastaviti, zbog inflatornih pritisaka u europodručju i jačanja dolara u odnosu na euro te učinka poreznih izmjena, a zbog većeg PDV-a na šećer i ugostiteljske usluge te rasta trošarina na cigarete i duhan te nove automobile. Prognoze središnje banke je i smanjivanje robnog izvoza, a upravo zbog spomenute manje inozemne potražnje.  

Očekuju i smanjivanje inozemnog duga u sljedeće dvije godine na 93,8 posto, odnosno 87,5 posto BDP-a. I javni dug će se smanjivati, prema procjeni sljedeće godine na 83,5 posto BDP-a. Manje pozitivna vijest za rejting agencije bit će predviđeno smanjenje primarnog suficita i povećanje negativnog strukturnog salda. U sljedećoj godini, rekao je guverner, očekuje se daljnji pad kamatnih stopa za državu, građane i tvrtke, ali i veći pristup financiranju tvrtki od strane domaćih banaka. Guverner je pozdravio mjeru oprosta dugova od strane banaka klijentima koji ne mogu vratiti dug, no upozorio je kako će biti potrebna kontrola porezne uprave, a kako ne bi došlo do zlouporabe

>> Gospodarstvo će rasti oko 3%, kamate i dalje padati

>> Marićeva predviđanja za 2017.: Rast BDP-a 3 posto, deficit unutar 2 posto

Ključne riječi

Komentara 6

JE
Jednakost
15:54 20.12.2016.

Imati ces strukturnu reformu kad HDZ primi na trosak Hrvatske sve one zdrave muskarce iz regiona.

DU
Deleted user
16:01 20.12.2016.

gospodine guverneru hnb zaboravili ste osnovni faktor razvoja i blagostanja u ekonomoji a to su ljudi , jer u našoj državi niti nema kvalitetne radne snage jer ono što postoji to će se iseliti, provozajte se našom domovinom pa će te vidjeti da sam u pravu i siguran da vi to znate, usporedite proračune grada zagreba i splita pa će te vidjeti gdje smo, ili ueporedite proračune st i grada osijeka etc

PR
Prekobrda
18:53 20.12.2016.

Ma bravo, dokaz vise da u Hrvatskoj svi lopovi zive bolje, jedino 4 milijuna stoke sitnog zuba zivi losije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije