Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završen 14-dnevni summit

Za zaštitu klime 'prazna obećanja'

Cop26 - Glasgow
Foto: Andrew Milligan
1/3
12.11.2021.
u 19:38

Nema naznaka da će biti postignut dogovor o smanjenju emisija stakleničkih plinova

Iako je danas bio zadnji dan UN-ove klimatske konferencije u Glasgowu (COP26), zasad nema naznaka da će biti postignut dogovor o smanjenju emisija stakleničkih plinova, što bi osiguralo zadržavanje rasta globalne temperature na 1,5 stupnjeva u odnosu na predindustrijsko razdoblje, što je i ključan cilj konferencije u Glasgowu.

Sadašnji nacrti država za smanjenje emisija vodili bi prema zagrijavanju od 2,7 Celzijevih stupnjeva, a to bi imalo nesagledive posljedice za klimatsku budućnost svijeta, od podizanja razine mora do poplava i suša.

Novi prijedlog završnog dokumenta ublažava formulaciju po pitanju napuštanja fosilnih goriva u odnosu na prethodne verzije, pozivajući države na smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima i postupno odustajanje od proizvodnje električne energije korištenjem ugljena i subvencioniranja fosilnih goriva, ali nema dogovora o tome kako potaknuti države na smanjenje štetnih emisija i kako pomoći najugroženijim zemljama.

Glavni tajnik UN-a António Guterres upozorava da su klimatski planovi bez obaveze brzog odustajanja od fosilnih goriva “prazni”.

VIDEO Hrvatska kulturna baština na udaru je klimatskih promjena

 

Komentara 3

SI
sisavac
21:10 12.11.2021.

Nek svi koji traže zabranu nafte, zbog co2, i vjeruju da će smanjenjem ispuštanja co2 utjecati na klimu, nek založe svu svoju imovinu. Ako za 30 godina neće doći do osjetnih promjena, prema njihovim tvrdnjama sada, uzet ćemo im novac, nekretnine. Da vidimo kolko su svoje imovine spremni dati za svoje ideje. Jer to je sve ideja. Znanstvenog dokaza, koji bi preživio suprotstavljanje argumenata druge strane, nema. Trebate dokaz? Zabrana objave o suprotnome na fejsu, twitteru... Niti jedna znanstvena tvrdnja nikad nije bila tako dogmatska kao ovo. Vi nemate prostor za objektivnu raspravu, sa argumentima. Klima je proces koji se razvija tisućama godina, ne u 20 godina. Prema prognozama iz 90-e, sad bi riva u splitu trebala biti pola metra pod vodom. Kolko vidim na webcamu, nije.

DU
Deleted user
18:51 13.11.2021.

Da, da eko potvrde sigurno slijede nakon covid potvrda, a argumentacija je jednako jaka. Ako nam je tu Gretica takav autoritet onda to sigurno treba uvesti čim prije. Ako netko zna onda je to Gretica.

JO
josmalopanestalo
22:10 12.11.2021.

sve same parole, nitko se ne odriče ni lipe, centa itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije