Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JUNCKEROV plan

Ovo je 77 projekata za koje Vlada traži novac

Jean-Claude Juncker
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
10.12.2014.
u 14:30

Izvješće pokazuje da postoje goleme potrebe za ulaganje u zdrave projekte

Iz Junckerova plana investicija u Europskoj uniji, vrijednog ukupno 315 milijardi eura, Hrvatska sa svojih 77 projekata na inicijalnoj listi želja pokušava privući ulaganja u vrijednosti 21,5 milijardi eura. Pokazuju to dokumenti koje je jučer objavila radna grupa stručnjaka iz Europske komisije i Europske investicijske banke zaduženih za operativno provođenje Junckerova plana. Oni su prikupili liste želja iz svih 28 država i na njima je ukupno oko 2000 projekata, vrijednih oko 1300 milijardi eura. Već sada je jasno da neće biti dovoljno novca za sve investicije koje države članice žele pokrenuti, a nemaju novca ili ne mogu naći privatne investitore, pa sve svoje nade polažu u investicijsku ofenzivu novog predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera.

Prepisano 49 projekata

Njegov plan još nije prihvaćen, tek mora proći proceduru usvajanja u Europskom parlamentu i u Vijeću EU, no Vijeće ministara financija EU jučer je dobilo inicijalnu informaciju i jednoglasno podržalo ideju. Sljedeći tjedan iza Junckerova plana trebali bi stati i svi premijeri i predsjednici EU.

– Današnje izvješće pokazuje da postoje goleme potrebe za ulaganje u zdrave projekte koji bi mogli podići gospodarski rast i otvoriti radna mjesta u Europi – rekao je potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen.

Od 77 projekata koje je Hrvatska nominirala za investiranje kroz Junckerov program investicija njih čak 49 prepisani su iz operativnih programa za EU fondove, odnosno već su ranije nominirani Europskoj komisiji kao projekti koji bi se gradili novcem iz investicijskih i strukturnih fondova EU. Samo 28 projekata su zaista novi, prvi put prijavljeni Europskoj uniji.

Hidroelektrana Podsused

Najvredniji pojedinačni projekt je “Zagreb na Savi”, koji uključuje gradnju hidroelektrane Podsused i koštao bi 1,2 milijarde eura. Vrijedan je i projekt gradnje LNG terminala u Omišlju na Krku, investicija od 760 milijuna eura koja bi se mogla početi graditi 2017. i dovršiti 2020. godine.

Na hrvatskom popisu za Junckerov plan investicija nalazi se i Termoelektrana Plomin C, vrijedna 810 milijuna eura.

Komentara 2

TV
Tvrdy
15:09 10.12.2014.

Skup lijepih želja. 315 milijardi je zamišljeno da se prikupi od privatnih investitora za koje se ni ne zna tko će biti ni koliko ima zainteresiranih. Javnog novca ima samo 21 milijardi i EU alkemičari očekuju da će se to kroz privatna ulaganja povećati 15 puta. Živi bili pa vidjeli.

IS
istri
16:21 10.12.2014.

justo bi bilo 78 ne 77.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije