Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Sad imamo pola milijuna SDP-ovih duhova birača'

Inicijativa je novinarima predočila razlike u broju birača prema podacima iz tri različite državne institucije
05. studenoga 2014. u 12:33 29 komentara 2710 prikaza
Željka Markić
Foto: Marko Prpić/Pixsell

Nedoumice i prepucavanja oko broja birača u Hrvatskoj potrebnog za raspisivanje referenduma bila je tema i današnje konferencije za medije Građanske inicijative U ime obitelji.

- Zabrinjavajuće je da građani ne znaju koliko je zapravo punoljetnih osoba u Hrvatskoj - kazala je čelnica inicijative Željka Markić, a onda su novinarima predočene razlike u broju birača u našoj zemlji prema podacima iz tri različite državne institucije.

Naime, u inicijativi su najprije ponovili kako se u Ustavu kaže da je za raspisivanje referenduma potrebno 10 posto potpisa od broja birača u Republici Hrvatskoj, a da Ustav također kaže da su birači svi oni koji su punoljetni. Na upit koji je Ministarstvu uprave uputila inicijativa da ime se kaže koliko je punoljetnih osoba s biračkim pravom i prebivalištem u Hrvatskoj bilo na prvi dan i na zadnji dan izjašnjavanja građana o inicijativi pokretanja referenduma o preferencijalnom glasovanju iz Ministarstva uprave dobiven je podatak da je 5. listopada, na zadnji dan referendumskog izjašnjavanja, bilo 4.043.196 punoljetnih hrvatskih građana s prebivalištem u Hrvatskoj.

No, kako je rekao Lino Zonjić iz inicijative U ime obitelji, taj im je podatak pobudio sumnju jer je prema popisu stanovništva iz 2011. u Hrvatskoj živjelo 4.280.000 stanovnika, pa su se u inicijativi zapitali kako je moguće da unatoč negativnom prirodnom prirastu i iseljavanju stanovništva zbog ekonomske krize prema Ministarstvu uprave imamo čak 4.043.196 punoljetnih. Tim više što je prema Državnom zavodu za statistiku prema podatku iz 2011., kada je proveden popis stanovništva, broj punoljetnih osoba u zemlji 3.487.034. Stoga u inicijativi postavljaju pitanje otkud razlika od preko pola milijuna birača u Hrvatskoj ako se uzme broj koji je dalo Ministarstvo uprave od 4.043.196 i onaj koji je dao DZS od 3,4 milijuna punoljetnih.

- Zaključujemo  kako  je  broj punoljetnih državljana Hrvatske s prebivalištem u Hrvatskoj prema podacima koje smo dobili manji od 3,5 milijuna. Mrtvi koje je ministar Bauk mjesecima izbacivao iz popisa birača uskrsnuli su i sada imamo SDP-ove duhove birače, i nažalost ih po ovim njihovim brojkama ima oko pola milijuna - kazala je Markić.

Željka Markić Izborne promjene 'U ime obitelji' Leki predali 386.649 potpisa za raspisivanje referenduma Sabor izborno zakonodavstvo Nakon 2 tjedna odmora u povodu Svih svetih, Sabor će raspravljati i o Markić

Upitani da komentiraju prijedlog zakona o referendumu Ivan Munjin iz inicijative je kazao da vladajući tim prijedlogom imaju za cilj onemogućiti raspisivanje referenduma jer bi se potpisivanje trebalo održavati u uredima državnih uprava. Na pitanje o tome da komentiraju skorašnju saborsku raspravu o izmjeni izbornog zakonodavstva Markić je rekla da se to radi kako bi se spriječilo referendumsko izjašnjavanje o preferencijalnom glasovanju koje je potakla upravo ova inicijativa.

- Vrijeđanje je nas birača ako se misli da nam se time nudi stvarna promjena. Nije to nikakva stvarna promjena - kazala je Markić, dodavši da inicijativa smatra kako bi za građane najbolje i najjeftinije rješenje bilo da se na dan predsjedničkih izbora održe i referendumska izjašnjavanja za koje su se do sada prikupljali potpisi građana, a to se odnosi na outsourcing, monetizaciju autocesta i preferencijalnog glasovanje za izbor zastupnika u Sabor.

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
 • Avatar atrpimir
  atrpimir:

  U vrijeme hdz-a glasuju mrtvi, u vrijeme sdp-a glasuju duhovi, a u Saboru sjede ili će sjediti Čačić(kriv za prometnu nesreću u kojoj je dvoje smrtno stradalo), Merzel( sudi joj se za pronevjeru trošenja javnih 180.000 kuna na privatne fešte,Željko ... prikaži još! Žužić joj je dao 100.000 eura mita ), Mario Moharić, pravomoćno osuđen na 10 mjeseci(kao načelnik nezakonito isplaćivao stimulacije općinskim zaposlenicima), Željko Sabo proglašen krivim (zbog pokušaja podmićivanja dvaju HDZ-ovih gradskih vijećnika), kazneni postupak protiv Nade Čavlović Smiljanec(kazneno djelo protiv službene dužnosti trgovanja utjecajem), Vesne Željeznak(lažirala putne naloge u iznosu većem od 4 tisuće kuna), Ante Jerolimova(kazneni postupak jer je potpisao ugovor o sanaciji dviju riva, koja je provedena bez građevinske dozvole), Ivice Mandića(krivotvorio službene isprave) i Ivana Drmića (podmićivanja suca Vrhovnog suda da promijeni osuđujuću presudu Branimiru Glavašu). Dok sdp, hdz i josipovića brine željka markić te birače straše istom ne brine ih procvat korupcije, lopovluka i kriminala u vlastitim redovima koji ruše ugled RH , gospodarstvo i ekonomiju!

 • Avatar atrpimir
  atrpimir:

  joj što nam je dobra d'hondt-ova metoda i izborni zakon jer svi paraziti.hr(lijevi i desni) trljaju ruke

 • Avatar Vrtlaric
  Vrtlaric:

  Željka šakom kapom kaputom i prutom po komunjarama! Nedaj banditima mira dosta je bilo jašenja na vratu Hrvatima.