Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjena narudžbe

Za vraćeno cjepivo protiv svinjske gripe dobit ćemo ono protiv obične

'05.12.2009., Gospic - Ministar zdravstva Darko Milinovic cijepio se protiv svinjske gripe. Nakon sto je on dobio cjepivo, redom je sam cijepio kceri, suprugu i roditelje.  Photo: Drazen Prsa/24sata'
Foto: 'Drazen Prsa/24sata'
1/3
VL
Autor
Diana Glavina
08.09.2010.
u 19:00

Za otkazivanje ugovora s tvrtkom Novartis nećemo platiti penale jer je i novo cjepivo naručeno kod njih.

Pandemijski virus gripe A H1N1 uzrokovao je manje teških komplikacija od drugih, "običnih" virusa gripe posljednjih godina, a i rizik od težih komplikacija u odraslih i djece nije bio veći nego kod sojeva virusa novijih sezonskih gripa,  zaključak je istraživanja provedenog u SAD-u, u Wisconsinu. U utorak je objavljen u poznatom američkom časopisu JAMA.

Slab odziv na cijepljenje

Očekuje se i slična analiza Centra za kontrolu zaraznih bolesti u Europi, no jasno je da je snaga pandemijskoga virusa H1N1 bila vrlo slaba, ali zbog posijanoga straha, pa i panike, čemu je kumovala Svjetska zdravstvena organizacija, vlade diljem svijeta na kupnju cjepiva uludo su utrošile milijarde. Na dobiti je bila samo farmaceutska industrija. Kako je, pak, prošla Hrvatska? Koliko je novca hrvatskih poreznih obveznika bačeno u vjetar? Ministar zdravstva Darko Milinović, po naputku struke, ugovorio je kupnju 1,5 milijuna doza cjepiva za 70,5 milijuna kuna, a nastala je šteta minimalna, oko 16 milijuna kuna.

Zbog potpune nezainteresiranosti građana za cijepljenje, Milinović je prekinuo ugovor sa švicarskom tvrtkom Novartis, i to u trenutku kada je Hrvatskoj trebalo biti isporučeno još 1,2 milijuna doza cjepiva. Naime, kako je za Večernji list rekao predsjednik uprave Imunološkog zavoda Darko Dvornik, ni HZZO ni Imunološki zavod neće morati platiti ni ostatak naručenog cjepiva niti ikakve penale zbog jednostranog prekida ugovora.

– Poslije teških pregovora s Novartisom dogovoreno je da kao kompenzaciju za otkazani dio narudžbe cjepiva protiv svinjske gripe kupimo njihovo cjepivo za sezonsku gripu. S tvrtkom smo jučer potpisali i ugovor o suradnji i finalizaciji cjepiva protiv sezonske gripe. Za 80,8 milijuna kuna dobivamo 1,950.000 doza cjepiva za tri godine, s godišnjom isporukom od 650.000 doza.

Ugovor do 2012.

Ovim je ugovorom završena priča o onom ranijem, o cjepivu za pandemijski virus gripe –  kazao je D. Dvornik te dodao da je Zavod s HZZO-om, na temelju natječaja, potpisao ugovor za nabavu cjepiva od 2010. do 2012.

Ishodom je zadovoljan i ministar zdravstva Milinović.

– Ministarstvo nije nadležno za poslovanje Imunološkog zavoda, ali želim reći koliko dezinformacije o radu i poslovanju tvrtke štete i njegovu ugledu i poslovanju – rekao je Milinović.

Komentara 6

AR
arka
20:35 08.09.2010.

Činjenica je da međunarodna zdravstvena oraganizacija pere ogromnu lovu na račun ljekova,a mi da bi bili dio zapadnog svijeta prihvaćamo njihove uvjete.

IN
Individuao
19:33 08.09.2010.

Hahaha jeb* lud zbunjenog.

OB
-obrisani-
22:21 08.09.2010.

. Samo svinje su se cjepile protiv svinjske gripe !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije