Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomoć roditeljima

Za više od 2000 srednjoškolaca prijevoz do škole bit će - besplatan

'12.10.2011., Cakovec - Presecki grupa rekla da odlazi i odustaje od koncesije za autobusni prijevoz, a sad se ponovno predomislila, pa na linijama voze i po dva autobusa. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
02.09.2012.
u 08:49

Rujan će biti mjesec uhodavanja jer će se tek s početkom školske godine znati koliko je učenika uopće zainteresirano za prijevoz

Roditelji međimurskih srednjoškolaca neće morati plaćati ni kunu za mjesečne autobusne karte! Nakon što je Vlada odlučila da će srednjoškolcima koji u školu putuju autobusom ili vlakom, a od nje su udaljeni više od pet kilometara, plaćati 75 posto cijene mjesečne karte, Međimurska županija, općine i gradovi te prijevoznici koji obavljaju javni linijski prijevoz, dogovorili su da će za učenike prijevoz biti - besplatan.

Rujan će biti mjesec uhodavanja jer će se tek s početkom školske godine znati koliko je učenika uopće zainteresirano za prijevoz i koliko će novca stići iz državnog proračuna.

- Prema sadašnjim pokazateljima, prosječna cijena autobusne karte u Međimurskoj županiji iznosi 745 kuna. Prijevoznici su pristali da, ukoliko se autobusom bude vozilo više od 2000 učenika, daju popust i time, uz sudjelovanje županije, omoguće da karta bude besplatna - kazao je zamjenik župana Matija Posavec.

U Međimurskoj županiji u srednje škole upisano je 4400 učenika, a 3228 koristi neki oblik prijevoza.

Prvog dana škole učenici će dobiti upitnik kojeg će ispuniti i do četvrtka dostaviti ga prometnom uredu na sutobusnom ili željezničkom kolodvoru. Na temelju potvrde ostvarit će pravo na subvencionirani prijevoz. Učenici koji se voze autobusom, prilikom kupnje karte moraju donijeti 30 kuna i fotografiju kako bi im se izradila iskaznica koja će vrijediti cijelu školsku godinu. Učenici 2., 3. i 4. razreda koji putuju vlakom već imaju iskaznice od prošle godine, a prvaši ih trebaju ishoditi.

I učenici koji se školuju izvan Međimurja imat će pravo na subvencionirani prijevoz, no to će ostvarivati preko županije u kojoj se škola nalazi.

Otkako je Vlada 2009. godine ukinula besplatni prijevoz za srednjoškolce, jedino su Međimurska i Varaždinska županija djelomično sufinancirale cijenu karte, a sad u Međimurskoj uvode i besplatan prijevoz za učenike sedam srednjih škola.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije