Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skupa veljača

Šokirali ih 50 posto veći računi za plin!

radijator
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/3
27.03.2014.
u 16:20

Račun za plin nam je 1240 kuna, a očekivali smo da će biti oko 600. Štedjeli smo najviše što smo mogli, a ispalo je dvostruko skuplje - kažu supružnici Golubić

Računi za plin za veljaču šokirali su ovih dana Međimurce. Građani su ostali u čudu jer su računi za najkraći mjesec u godini, koji je, uz to, bio i natprosječno topao, i do 50 posto veći od očekivanja! Prosječna temperatura u veljači bila je 4,6 stupnjeva, a bilo je i dana kad je vani bilo proljetnih 16. Najniža je izmjerena temperatura bila minus četiri stupnja.

- Račun je 1240 kuna, a očekivali smo da će biti oko 600 kuna.

Štedjeli smo najviše što smo mogli, a ispalo je dvostruko skuplje. Mislim da tu nešto nije čisto, da li se  s kompresorom upuhava zrak ili moramo plaćati ono što se negdje izgubi, ne znam, ali grijanje na plin postalo je luksuz za nas umirovljenike, ali i za radne ljude - ogorčen je Čakovčanin August Golubić. On i supruga žive u obiteljskoj kući od 150 četvornih metara, no ne griju polovicu prostorija jer ih ni ne koriste. Kćer pak im živi u stanu od 42 kvadrata, a račun joj je čak 650 kuna, iako pola dana grijanje uopće ne uključuje jer je na poslu.

- Teško je pratiti potrošnju otkako su uveli obračun po kilovatsatima, a ne više po prostornim metrima plina. Zvao sam u Međimurje-plin, žalio sam se, ali rekli su da ne mogu pomoći, da je obračun točan i da ga treba platiti - napominje. O prelasku na grijanje na drva ne razmišlja jer bi trebalo nabaviti peći i, naravno, drva. No, ta ideja sve je primamljivija obitelji Mance, koja ima šumu.

- Planiramo ugraditi peći koji mogu iskorištavati i sitniji drveni otpad, pa bi grijanje bilo jeftinije i učinkovitije od klasičnih peći na drva. Nakon što je povećana cijena plina, isplatilo bi se grijati i na kupovna drva - smatra Davorin Mance. Račune plaćaju po paušalu. Rata im je dosad iznosila 725 kuna mjesečno, a odsad 820 kuna. - Ne mogu nikako objasniti kako može grijanje biti skuplje u veljači nego u siječnju! Mislim da je problem u kvaliteti plina. Kad kuham na plin iz boce, kod mene voda za kavu zavrije za pet minuta, a kod mame, koja ima kuhala na gradski plin, za petnaest minuta - ističe. U Međimurje-plinu uvjeravaju da je sve obračunato po pravilima. Ogrjevna vrijednost, tvrdi direktor Nenad Hranilović, može na konačnu cijenu plina utjecati tek dva do tri posto, a redovito je, dva puta mjesečno mjeri Inina tvrtka Plinacro.

>> Vinkovački Glas potrošača provjeravao zašto su računi za plin tako visoki

Komentara 31

NA
narod1
16:37 27.03.2014.

nama je dojadilo reketarenje proizvođača plina koji stalno poskupljuju iako je proizvodnja sve jeftinija. Ove zime nismo uopće palili plinsko grijanje već konvektorske električne radijatore i klimu. Ispalo nam je duplo jeftinije od grijanja plinom. Plin nam ustvari više i ne treba nek si ga uzmu

DU
Deleted user
17:44 27.03.2014.

mislim da bi ovu plinsku mafiju netko trebo kontrolirat ili moramo iskopcat plin koji smo skupo platili naci druga rijesenja postali su nesnosljivi a drzava zatvara oci pred tim problemom kaoi ostalim kriminalnim radnjama

BA
balansero
18:02 27.03.2014.

makar danas imamo mogućnost izbora kako se najpovoljnije grijati. nekima su to drva, drugima lož ulje, treći vide prednost u struju veći dio potrošača koristi plin. pričati kako su prevareni je doista smješno pa imaju brojilo na kući pišite stanjee na početku i na kraju mjeseca pomnoženo se cijenom kubika plus naknada što imate plin i račun štima. malo se govori o stvarnom poskupljenju plina, prije nekih sedam godina kubik je bio 2,08kn danas je 3,91kn plus mjesečna naknada 20kn što koristiš plin, nakupi se toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije