Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Mokronoge

Za ubojstvo devet članova jedne obitelji dobio 15 godina zatvora

županijski sud zagreb
Foto: Borna Filić/PIXSELL
04.09.2015.
u 15:41

Albert Topić je za ubojstvo svakog člana obitelji Bešlaga dobio 12 godina zatvora

        Albert Topić na zagrebačkom Županijskom sudu u odsutnosti je osuđen na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora zbog ubojstva devet članova obitelji Bešlaga u kolovozu 1993. u Mokronogama (BiH). Istom presudom Petar Majić oslobođen je optužbi.

Topić je za ubojstvo svakog člana obitelji Bešlaga dobio 12 godina zatvora, no po zakonu koji je vrijedio u vrijeme kada je zločin počinjen i po kojem se Topiću sudilo maksimalno je mogao dobiti 15 godina zatvora, na koliko je i osuđen. Za sudsko vijeće presudna je bila činjenica da je upravo Topić bio osoba koja je zadužila oružje iz koje su članovi obitelji Bešlaga ubijeni. Slučaj Mokronoge jedan je od zanimljivijih u našoj pravnoj praksi jer je, osim Topića i Majića, bio optužen i Ivan Baković, koji je 2010. preminuo u zatvoru u Mostaru.

Zbog zločina u Mokronogama Bakoviću, Topiću i Majiću prvi je put suđeno 1999., a Baković je tada bio osuđen na 15 godina zatvora, dok su Topić i Majić oslobođeni. Tu je presudu 2001. ukinuo Vrhovni sud, a Baković je zbog iste stvari u međuvremenu uhićen i suđen u BiH. Susjedna država sudila mu je zbog ratnog zločina, dok je u Hrvatskoj bio suđen zbog zločina počinjenog u ratu. Baković je u BiH osuđen na 15 godina zatvora. Prema optužnici, Topić i Majić te Baković teretili su se da su upali u kuću obitelji Bešlaga, iz nje izvukli devet od 10 članova obitelji, među kojima je bilo i žena, te ih ubili.     

>> Majić: Meni se svašta dogodilo i danas se više ničega ne sjećam

Komentara 6

BU
bubimima
16:59 04.09.2015.

Kakav je to nakaradan zakon po kojem se za ubojstvo devet ljudi maksimalno može dobiti 15 godina zatvora?!

TT
tomoice_tomice
17:02 04.09.2015.

normalno da je osuđivan zbog "zločina počinjenog u ratu". U Hrvatistanu postoji razlika između "ratnog zločina" i "zločina počinjenog u ratu". Nije jasno samo gdje je počinio zločin - doma, ili u "inozemstvu". Niti čiji je državljanin. Bitno je da je u "odsustvu".

TO
topic75
23:29 04.09.2015.

Ni kriv ni duzan dobio 15 godina sramota za hrvatsku takvi ko Topic su vas branili u Hrvatskom Ratu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije