Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krvavi brigadir

Za ubijanje civila Nijemac umjesto zatvora dobio generalski čin

Georg Klein (1)
AFP/Pixsell
11.08.2012.
u 08:15

Zapovijed koju je Nijemac izdao ravna je ubojstvu jer to nije imalo nikakva vojna opravdanja niti se udarom što postiglo

Njemački brigadir Georg Klein koji je za vrijeme boravka u Afganistanu naložio zračni udar u kojem je poginulo stotinu ljudi, većinom civila, bit će promaknut u čin generala! Prema Kleinovim zapovijedima, zrakoplovi NATO-a raketirali su u rujnu 2009. dvije cisterne u Kunduzu, a od siline eksplozija poginulo je mnogo civila, među kojima i djeca mlađa od 16 godina.

Pokušali zataškati

Zbog skandala koji je u to vrijeme nastao, smijenjen je i njemački ministar obrane Franz Josef Jung, načelnik Glavnog stožera Bundeswehra Wolfgang Schneiderhan te tajnik Ministarstva obrane Peter Wichert jer su pokušali zataškati cijeli slučaj. Protiv samog Kleina odbačene su optužbe, a sada je dobio i ponudu da preuzme dužnost divizijskog vođe novog federalnog ureda za ljudstvo, što automatski nosi i generalski čin. Skandal je iz Hrvatske perspektive još i veći, jer dok je časnik Bundeswehra koji je naložio zračni napad čije su posljedice desetine mrtvih civila koji nisu imali nikakve veze s militantima unaprijeđen, naši generali Gotovina i Markač osuđeni su u prvostupanjskom procesu zbog “prekomjernog granatiranja Knina” iako nije dokazana ni jedna jedina žrtva koja je u tom granatiranju stradala.

Nema usporedbe

– Ovdje je na snazi latinska izreka “Quod licet Iovi, non licet bovi”, odnosno, što je dopušteno (bogu) Jupitru, nije dopušteno govedu. Drugim riječima, velike sile mjeri se drugačijim metrom – kaže admiral Davor Domazet-Lošo, jedan od sudionika i ključnih časnika u vrijeme akcije Oluja. Prema njegovim riječima, zapovijed koju je izdao njemački časnik u Afganistanu ravna je ubojstvu i ne može se uspoređivati s Olujom koja je bila legitimna oslobodilačka operacija.

– Oluja je bila složena operacija kojoj je cilj bilo oslobođenje okupiranog teritorija, dok je napad zrakoplovima u Kunduzu bio samo akcija koja nije imala nikakva opravdanja, ništa se s njim ne bi postiglo. Radi se o čistom ubojstvu za koje veliki prolaze nekažnjeno – zaključio je Domazet-Lošo.

Komentara 7

Avatar Vrijeme
Vrijeme
08:34 11.08.2012.

Imamo i mi generala,.....

Avatar Stipo Li
Stipo Li
08:53 11.08.2012.

Ništa novo! Veliki j*bu a mali trpe.....

SE
Sejo
15:22 11.08.2012.

Pa i nije ovaj general nista kriv.Istina je da su talibani napali konvoj sa gorivom koji su osiguravali Nijemci,Nijemci su se povuli jer su napadaci bili mnogo jaci i pozvali avijaciju.Problem je sto su lokalni stanovnici se pridruzili napadacima u pljacki goriva i kada je avijacija dejstvovala niko nije znao da su i civili bili tu,a i sami su krivi i izabrali da pljackaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije