Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICE POŽARA

Za svoju budućnost strepi 150 Požgajevih radnika

'12.06.2013., Veliki Bukovec - Oko ponoci buknuo je pozar u skladistu gotovih proizvoda u tvrtci Pozgaj. U skladistu je potupuno izgorio parket namijenjen za izvoz, a steta se procjenjuje na oko 10 mi
'Marko Jurinec/PIXSELL'
26.06.2013.
u 11:00

Sve ovisi o pregovorima s državom, s kojom već 16 godina pregovaramo o kupnji zemljišta, kazao je Zdravko Požgaj za Večernji list

Skladište Parketa Požgaj u Velikom Bukovcu u noći na 12. lipnja u potpunosti je izgorjelo. U samo nekoliko sati u dim je otišlo više od 70 milijuna kuna, a hoće li se naš najveći i najuspješniji proizvođač i izvoznik parketa uspjeti oporaviti od tog financijskog udarca još je poprilično neizvjesno. U tvrtci ne sumnjaju u nastavak proizvodnje, koja je usput budi rečeno i nastavljena, ali ipak je pitanje uz koju cijenu. Direktor i vlasnik Požgaj grupe, Zdravko Požgaj, za Večernji list kazao je kako definitivno ne planiraju na istom mjestu ići u obnovu skladišta i dijela izgorjelog pogona, što neposredno otvara pitanje budućnosti radnih mjesta za od 100 do čak 150 radnika!

Bitka s osiguravateljima

- Mi već 16 godina pregovaramo s državom o kupnji državnog zemljišta u Velikom Bukovcu, ali ipak van sela na kojem bi gradili pogon i skladište koje se može širiti. Ovo gdje smo bili do sada nam je definitivno neadekvatno jer je u središtu sela i nismo se mogli širiti. Sada se još dogodilo i to što se dogodilo i nemamo plan obnavljati – kazao je Požgaj i potvrdio da o ishodu pregovora s državom ovisi kakva će biti sudbina za do čak 150 radnika.

- Svi radnici su zasada još na poslu. Oni koji su radili u izgorjelom skladištu preraspoređeni su na radna mjesta na drugim linijama - kazao je Požgaj dodavši da to nije trajno rješenje te da će se još vidjeti što će tvrtka trebati poduzeti da osigura stabilnost.

Problematično je i to što se još ne zna koliko će uspjeti naplatiti od osiguranja.

- Naravno, osiguranju je u interesu da pokrije što manje, nama što više. To će biti borba – kazao je Požgaj i dodao kako sada ne može ni nagađati koliko će od 70 milijuna kuna štete tvrtka uspjeti pokriti na taj način.

Inače, Požgaj je u više navrata u medijima kritizirao inertnost države u pomaganju drvnoj industriji i to zbog nepostojanja nacionalne izvozne strategije, a sada je za Večernji list upozirio na sporost državne administracije.

Država je inertna

- Već godinama rastemo, širimo se i radimo, a s državom ne možemo dogovoriti 16 godina kupoprodaju jednog zemljišta. To jednostavno nije u redu – smatra Zdravko Požgaj, vlasnik tvrtke koja trenutno u Hrvatskoj zapošljava oko 500 radnika. Od toga je u Velikom Bukovcu zaposleno oko 300 radnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije