Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi pravilnik

Za svakog radnika poslodavac mora evidentirati 18 stavki

poslodavac
VL
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
17.07.2010.
u 19:00

- Pravilnik o evidenciji radnog vremena donesen je kako bi se uskladili sa EU, kaže ministar gospodarstva Đuro Popijač.

Osamnaest stavki svakoga dana poslodavci bi trebali evidentirati za svakoga svog radnika samo kako bi evidentirali radno vrijeme. Tako su, primjerice, i srijedom i subotom poslodavci obvezni bilježiti da njihovi zaposlenici tih dana nisu odradili nijedan sat rada nedjeljom.

Nelogičnosti je još: i za administrativne tajnice koje imaju fiksno osmosatno radno vrijeme, primjerice, svakoga se dana upisuje “pripravnost i rad po pozivu” iako to prema opisu svog posla nikada neće imati.

Nije bilo prigovora

I sindikati i poslodavci uvjereni su da je riječ o administriranju koje je samo sebi svrha, a resorni ministar Đuro Popijač obrazlaže da nije riječ o hrvatskom unikatu. Dapače.

– Riječ je o pravilniku koji smo donijeli nakon posljednjih izmjena Zakona o radu kada je taj dokument usklađen s propisima Europske unije. Kada je pravilnik napravljen, poslan je svim zainteresiranim stranama. I nitko nije imao nikakvih prigovora. Uvijek je to tako. Nema prigovora dok sve nije gotovo – kaže ministar gospodarstva Đuro Popijač koji je pravilnik i potpisao.

EU doista propisuje vođenje detaljne evidencije radnog vremena kako bi se zaštitili radnici, ali hrvatska je inačica – slažu se i radnici i poslodavci – primjer pretjerivanja.

– Ispunjavati toliko papirologije doista je suludo – kaže Petar Lovrić, čelnik Udruge malih i srednjih poduzetnika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

– Načelno, Zakon o radu je dobar, ali došli smo do toga da ne pomaže ni radnicima ni poslodavcima.

Došli smo do apsurdne situacije u kojoj je veći grijeh kad se u svim tim silnim papirima potkrade gramatička pogreška nego kad poslodavcu u tvrtki zateknu radnika na crno – kaže Lovrić.

Previše administriranja


Ističe da nije problematična samo evidencija o radnom vremenu nego kao primjer pretjerivanja navodi i evidenciju godišnjih odmora koja također vrvi situacijama u kojima kazne vrebaju zbog gramatičkih pogrešaka.

– A ja sam mislo da se inspekcije trebaju baviti kriminalcima koji drže radnike na crno – zaključuje Lovrić.

Sindikati također nisu zadovoljni pravilnikom iako se u Ministarstvu gospodarstva može čuti da je pravilnik u ovom opsegu donesen baš na njihovo inzistiranje.

– Riječ je o pretjeranom administriranju koje propisuju birokrati kako bi uspjeli zadržati stanje u kojemu su oni sami sebi svrha – kaže Ozren Matijašević iz Hrvatske udruge sindikata i napominje da je sporni pravilnik već zapeo za oko sindikalcima te da će uskoro zatražiti da se evidencije radnog vremena pojednostavne do one mjere kada će biti svrhovite.

Komentara 29

FE
Felicijen
19:52 17.07.2010.

Točne evidencije rada mogu smetati samo neradnicima koji samo gledaju u kalendar s nedoumicom da li da prvo idu na godišnji ili na bolovanje i s kime će preko pota \"Kod Štefa\" na gemišt!

ZA
zagabria1
19:37 17.07.2010.

ovakve gluposti su samo početak. Slijedeći korak je mejrenje dimenzija i oblika krastavaca kao ključne stvari u ekonomiji. Mi ćemo od EU pokupiti samo gluposti, dok će novac dobiti neki drugi (npr. Grčka)

ZG
zgenije
23:49 18.07.2010.

Laž je da u EU postoji ovakav način evidentiranja radnog vremena. Upravo suprotno, naglasak je na izvršenju zadataka, sve ostalo je sporedno. Tragično je da ovakav birokratski uradak, kojeg se ne bi postidjela niti ex YU birokracija pedesetih godina prošlog stolječa, donosi i brani ministar gospodarstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije