Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šefica porezne:

Za štetu u propalim poduzećima od 1.6. jamčit će poslodavci

\'24.02.2012., Zagreb - Raspravom o amandmanima na proracun i glasovanjem o do sada raspravljenim tockama Sabor je nastavio redovitu sjednicu.  Nada Cavlovic Smiljanec, sefica Porezne uprave.  Photo:
Patrik Macek/PIXSELL
05.05.2012.
u 14:30

U ovom trenu Porezna uprava može detektirati oko 50.000 poduzetnika koji su stvarali velike dugove, osnivali lance poduzeća i iz njih izvlačili novac za osobnu korist, izdavali fiktivne račune i na taj način oštetili državu i radnike

- Nema više nedodirljivih poduzetnika i tvrtki u koje se ne smije ulaziti! U četiri mjeseca intezivnih promjena, uredbi i novih zakona pokazali smo da to mislimo ozbiljno i da uvodimo red u katastrofalan porezni sustav koji nas je dočekao na početku mandata – poručila je u subotu u Virovitici na konferenciji za novinare Nada Čavlović Smiljanec, ravnateljica Porezne uprave i zamjenica ministra financija.

Istaknula je da se Porezna uprava ovih dana priprema za 1. lipanj, kada kreće postupak protiv svih onih poslodavaca koji su oštetili radnike i državni proračun neisplatom plaća, stvaranjem velikih dugova, izvlačenjem imovine tvrtki za osobnu korist.

– U ovom trenu Porezna uprava može detektirati oko 50.000 poduzetnika koji su nekad bili zaštićeni kao pravne osobe. Isti su stvarali velike dugove, osnivali lance poduzeća i iz njih izvlačili novac za osobnu korist, izdavali fiktivne račune i na taj način oštetili državu i radnike. Ti će poslodavci od 1. lipnja za ta djela odgovarati svojom osobnom imovinom do onog iznosa kojim su se okoristili, odnosno za koji su oštetili propala poduzeća – najavila je Čavlović-Smiljanec.

Nove mjere ministarstva i porezne uprave ne idu na štetu građana niti radnika, smatra šefica porezne uprave, nego na stvaranje pravednog poreznog sustava prema kojem svaki građanin mora plaćati porez u skladu sa svojim ekonomskim mogućnostima, kaže. Te obveze dosad nisu poštivali svi, dodala je, podsjetivši na dug od 52 milijarde kuna nenaplaćenih poreza, od kojih se 25 milijardi kuna više ne može naplatiti. Novi zakoni i uredbe imaju cilj zaštititi radnike koji su danas najugroženiji, istaknula je.

– Prozivaju nas da će nova uredba, po kojoj se plaće ne mogu isplatiti radnicima prije negoli poslodavac isplati doprinose, naštetiti zaposlenicima. Naprotiv, tom uredbom želimo spriječiti da radnik koji danas odlazi u mirovinu više ne smije strepiti nad tim je li mu poslodavac isplatio doprinose i s kojom mirovinom može računati. Poslodavci su godinama koristili tu praksu koja sada završava. Dokaz da je stvar samo dobre volje je i činjenica da je u roku od deset dana otkako smo najavili da će uredba stupiti na snagu čak pet tisuća poslodavaca uplatilo doprinose u iznosu od 17 milijuna kuna, na što su pojedinci čekali i godinama. Naši podaci govore da četrdesetak i više tisuća poslodavaca ne isplaćuje uredno doprinose, a zapošljavaju oko 155.000 radnika i to je nedopustivo – upozorila je Nada Čavlović Smiljanec.

 

Komentara 86

KF
KING FUY ANTIFAŠIZAM
14:56 05.05.2012.

dakle.....poduzeća u teškoćama postaju tijelo bez glave zanimljivo ! a tko bi htio uopće više biti direktor? pa nisu problemi od 1.6 ove godine, problemi su od prije mutavci ! evo, još jedna mjera za poticanje stranih ulaganja! vidim....kolone stranihih investitora hrle pokloniti liniću svoj imetak bum i ja kao prvi, odmah prepisao moj imovinu.....promptno ! pa ovi debili misle da je Hrvatska jedini naseljeni i za život dostojan otok na ovome svijetu! halo tumposlavi....postoje avioni, brodovi, automobili, internet.....kome ćete onda imbecilne političke odluke prodavati? sustignuti će vas narod i za ove sve godine \"upravljanja\" ćete odgovarati glavom!

KF
KING FUY ANTIFAŠIZAM
14:57 05.05.2012.

ako si garantiraju svojom imovinom, neka onda političari odgovaraju svojom glavom ! njihova imovina ionako nije poštena, osim steknutrog plaćom i nasljedstvom

Avatar deziderij
deziderij
14:50 05.05.2012.

A što je ta Porezna uprava radila sve ove godine ? I ona pripada \"institucijama koje rade svoj posao\". Ali kako ga rade ? Tek su sad počeli lagano češljati i bistriti zakone dok su prije štitili i podržavali lopovluk i mafiju. Kome oni maslaju ? Znači da su znali, sve ove godine, za sve lopovluke ali ništa nisu poduzimali. Tko će i hoće li ikada odgovarati pred sudom netko iz tih \"institucija\" nerada, javašluka i lopovluka ?Malo morgen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije