Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za smrt 14 civila, među kojima i troje djece, nitko nije odgovarao

Dok naši generali leže u Haagu, krivci za ovaj zločin šeću se među nama, kaže Ivica Kruštreba
02. listopada 2012. u 11:03 2 komentara 59 prikaza
'SIS.....290912...GORNJE JAME....KAPELICA RANJENOG ISUSA I SPOMEN PLOČAMA SA IMENIMA 14  CIVILNIH ŽRTAVA IZ DOMOVINSKOG RATA...MISU PREDVODILI VLČ ALFRED KOLIĆ GLINSKI ŽUPNIK I FRA JURE STIPIĆ ŽUPNIK
Foto: Tadija Odić/VLM

U Gornjim Jamama pokraj Gline otkrivena je kapelica Ranjenog Isusa i spomen-ploča s imenima 14 mještana koje su ujesen 1991. godine na kućnom pragu pobili pripadnici srpske paravojske. Spomen-ploču otkrile su Ana i Jaga Fabac, neutješne majke i rođakinje žrtava, a misu zadušnicu predvodili su vlč. Alfred Kolić i fra Jure Stipić.

– Sretan sam što smo napokon dobili mjesto gdje možemo odati počast našim najmilijima. Ipak, tužan sam jer nitko nije odgovarao za ovaj ratni zločin. Žene, starci i troje malodobne djece ubijeni su na kućnom pragu, samo zato što su Hrvati i što nisu htjeli napustiti svoje kuće. Dok naši generali leže u Haagu, krivci za ovaj zločin šeću se među nama – rekao je Ivica Kruštreba, pokretač akcije.

– Zločin u Gornjim Jamama počinili su zloglasni Šiltovi iz Gline pod zapovjedništvom Siniše Martića. Među ubijenima je bilo i troje djece: sestre Nikolina (9) i Željka Fabac (14) te 10-godišnji Darko Dvorneković. Pozivam Državno odvjetništvo da počne raditi svoj posao – kaže Ivica Pandža Orkan, predsjednik Agencije za istraživanje i dokumentaciju ratnih zločina.

– U Domovinskom ratu poginulo je 400 osoba s područja Gline. Postavili smo im pet spomen-ploča, a uskoro će biti otkrivene u Stankovcu i Bučici – kaže glinski gradonačelnik Milan Bakšić.

Ilustracija
VAŽNO
Imate atmosferski bojler? Ovo su neke stvari na koje treba paziti kako biste izbjegli tragične posljedice

A1 izdvaja za Vas

  • -obrisani-:

    Na žalost, bajiću i tužilaštvu su ovakvi slučajevi zadnja briga. A ovakvih zločina je bilo širom okupiranog dijela Hrvatske....u svakom mjestu, gradu ili selu gdje je stupio srpski opanak..-. al glavno da svi znaju za tragediju obitelji Zec (ženskog dijela).

  • zelja12:

    ovu vladu kao i predhodnu to ne zanima . Ovi su zauzeti vaznijim problemima , kao podizanjem poreza i nameta i poskupljenja, i kako sto vise ocrniti i osramotiti hrvatsku i narod.