Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STVARA SE REGISTAR KLIZIŠTA

Za sanaciju 180 klizišta diljem Hrvatske 15 milijuna eura

Rešetari: Ogromno klizište na dionici ceste koja povezuje Požešku kotlinu s autocestom
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/4
26.09.2023.
u 15:20

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je da Zagorje prednjači po broju klizišta u Hrvatskoj

U javnom savjetovanju je Program ublažavanja posljedica klizišta u Hrvatskoj. - Program će sustavno rješavati probleme s klizištima, ne samo za područje Krapinsko-zagorske županije, nego i za cijelo područje Hrvatske, i to stambenim zbrinjavanjem, sanacijom klizišta, ali i praćenjem ponašanja tla na tom zemljištu kroz uvođenje monitoringa – rekao je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Izradit će se, najavio je, registar klizišta. Sredstva za provođenje monitoringa klizišta osigurana su u državnom proračunu u iznosu od 200.411 eura za ovu godinu, a plan je da se osigura po 350.000 eura za 2024. i 2025. godinu. Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je da Zagorje prednjači po broju klizišta u Hrvatskoj,

- Ukupan iznos koji je potreban za sanaciju tih klizišta možemo razvrstati u dva dijela. Jedan je povezan s komunalnom infrastrukturom, a drugi s ugroženim stambenim objektima, odnosno privatnu imovinu. Jedinice lokalne i regionalne samouprave nisu u stanju bez programa Vlade sanirati ni kratkoročno ni dugoročno – rekao je Kolar.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je da pet godina preko plana upravljanja vodama, provode programe sanacije klizišta, uz suradnju sa županijama.

- Na području Krapinsko-zagorske županije i svih jedinica lokalne samouprave do kraja godine realizirat će se investicija u vrijednosti oko sedam milijuna eura, a sanirat će se, ili je već sanirano, 80 klizišta. Na razini Hrvatske uloženo je 15 milijuna eura i sanirano 182 klizišta – rekao je Đuroković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije