Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Damir Boras: Biblijske vrijednosti su zanemarene, moramo im se vratiti

Prof. dr. Damir Boras 83. je rektor Zagrebačkog sveučilišta, a, iako je danas izabran, na dužnost će stupiti 1. listopada ove godine
15. travnja 2014. u 19:00 36 komentara 11277 prikaza
Damir Boras
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Senat Zagrebačkog sveučilišta danas kasno popodne izabrao je Damira Borasa, dekana Filozofskog fakulteta za novog rektora. Vidno uzbuđen i sretan, prof. dr. Boras priznao je da mu povjerenje kolega jako puno znači i da se na izbornoj sjednici rasplakao.

– Rektor nije dano biti svima, tim više je ta dužnost odgovorna i zahtjevna. Nastojat ću prije svega Sveučilište postaviti kao najznačajniju znanstvenu, obrazovnu i kulturnu organizaciju jer čini 50 posto hrvatske znanosti i obrazovanja i više od 50 posto kulture. Rektor stoji na čelu potencijala koji je gotovo jednak onom kojem je na čelu ministar obrazovanja i znanosti – kazao je prof. Boras u kratkom obraćanju medijima.

Pobijedio u drugom krugu

Od svake vlasti, kaže, očekuje partnerstvo i suradnju, ali prvenstveno uz zagovaranje interesa Sveučilišta. Dodao je da se obrazovanje mora poticati, posebno kad je država u krizi, te da se moramo vratiti biblijskim vrijednostima koje su u Hrvatskoj zanemarene, a na kojima se temelji Europa.

Boras je za rektora Zagrebačkog sveučilišta izabran u drugom krugu u kojem mu je protukandidatkinja bila prorektorica Blaženka Divjak. Boras je dobio 35, a prorektorica Divjak 31 glas. U prvom krugu najviše glasova imala je Blaženka Divjak, 23, a prof. Boras i profesor Nedjeljko Perić, dekan FER-a imali su po 19 glasova, dok je Melita Kovačević dobila šest glasova.

Novoizabrani rektor, 83. po redu, dužnost prvog čovjeka najvećeg hrvatskog sveučilišta, zagrebačkog, za koje mnogi tvrde da je sporo u modernizaciji i reformama, preuzet će 1. listopada ove godine. Do tada će ga voditi aktualni rektor Aleksa Bjeliš, koji je na toj dužnosti osmu godinu. Prvi put prof. Bjeliš izabran je 2006. godine i unatoč tome što su mu mnogi u akademskoj zajednici zamjerali da bježi od promjena i reformi, koje su nužne, Bjeliš se 2010. godine izborio i za drugi mandat. Posljednje tri godine njegova mandata obilježile su česte rasprave s aktualnim ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Željkom Jovanovićem.

Suradnja s ministrom

Za Jovanovića i njegovo ministarstvo Bjeliš je nekoliko puta jasno kazao da “koče razvoj znanosti”, te isticao da “previše vremena trošimo kako bismo umanjili, koji put i spriječili, štete zbog poteza, inicijativa i odluka Ministarstva i ministra”.

Hoće li novi rektor imati bolju suradnju s ministarstvom znanosti i obrazovanja i ministrom Željkom Jovanovićem, pokazat će vrijeme.

>> Danas Zagrebačko sveučilište dobiva novoga čelnika

bolnica, soba
Stigao odgovor bolnice
Šokirana obitelj iz Mraclina: Nakon što smo pokopali majku, nazvali su nas iz bolnice da dođemo po tijelo
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Evo kako nas mentalno računovodstvo sprječava u donošenju racionalnih financijskih odluka
  • t111:

    prepotentna budola (O zamjeni sa A). kad sam radio kao zastitar u jednoj ustanovi, nebitno kojoj, u kojoj se svi koji ulaze moraju legitimirati, on dalazi i na trazenje osobne, on kaze "Zar ti ne znas tko sam ja?!?". do ... prikaži još!do kraja zivota mi se zgadio.

  • kafka:

    piše da Boras kaže: "da se moramo vratiti biblijskim vrijednostima koje su u Hrvatskoj zanemarene, a na kojima se temelji Europa." . . . . . . . . . . . . . . Dakle govori o vrijednostima na ... prikaži još!na kojima se temelji Europa, tak da ne razumijem one koji su protiv takvih vrijednosti. tim više što nije točno nabrojao na koje vrijednosti misli pa da bi ih netko mogao opisati kao nazadne. Dakle, čemu paranoidni napad kao da Biblija nema vrijednosti?? Malo više argumenata molim.

  • lopti28:

    Jovanović je htio progurati svoju Srpkinju Blaženku Divjak.