Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradska jezgra

Za rekonstrukciju bastiona Svetog Josipa potrebno 720.000 kuna

zvijezda
Preslika
09.11.2011.
u 12:22

Grad je naručio studiju obnove Zvijede, čiji je autor Stjepan Lončarić. Time bi se dobila nova šetnica i mjesto za koncerte, predstave..

Hoće li sljedeće godine Grad obnoviti šestinu bedema Zvijezde? Bastion svetog Josipa, koji se nalazi iza vojarne u Haulikovoj ulici, predviđen je po studiji Načela i mogućnosti rekonstrukcije i revitalizacije karlovačke Zvijezde – fortifikacijski aspekt. Studiju je naručio gradonačelnik Damir Jelić, a izradio arhitekt Stjepan Lončarić, inače predsjednik Nacionalne udruge za fortifikacije.

 Uglavnom zemljani radovi

 Po njemu, za rekonstrukciju bastiona svetog Josipa valjalo bi izdvojiti 720.000 kuna. Od toga na zemljane radove otpada 420.000.

 – Riječ je o 14.000 kubičnih metara zemljanog materijala koji na licu mjesta valja iz šanca ugraditi natrag u tijelo nasipa, to jest bastiona. Sve bi to poslužilo kao nasip protiv poplava – objašnjava Lončarić.

 Šanac bi se napunio vodom, a to uređenje bi stajalo oko 300.000 kuna. Tu se kao problem javlja cijev kolektora koja viri u šanac. – Ona je 1980-ih godina postavljena bez ikakvog razumijevanja. Najbolje je da se ukloni. Održavanje vode u šancu čistom i da ne smrdi rješava se aeriranjem vodoskocima, povremenom izmjenom vode i prisustvom odgovarajućih vrsta riba. Voda u takvim šančevima je zeleno-smeđe boje, ne smrdi i žabe se ne razmnožavaju – dodaje autor Studije.

 Tim zahvatima dobila bi se još jedna šetnica kao nova urbana vrijednost i mjesto za odmor Karlovčana. Isto tako ostvarenjem Lončarićeve studije dobili bismo i atraktivan prostor za mnoštvo događanja, kao što su kazališne predstava ili koncerti.

 Čeka se proračun

 Kako saznajemo od stručne suradnice za protokol i odnose s javnošću Grada Andreje Barberić, sutra će biti objavljen nacrt proračuna za 2012. i tada bismo trebali saznati je li rekonstrukcija bastiona svetog Josipa u planu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije