Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okrugli stol

Za reformu javne uprave treba hrabrosti

HSLS
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/6
10.03.2015.
u 20:17

Martina Dalić: Volja za reformu mora se stvoriti još kada je budući premijer u oporbi. Inače je neće provesti kada dođe na vlast

Reforma javne uprave je nužnost, a preduvjet da se ona provede je podrška javnosti i hrabrost Vlade, bez obzira na to koje, da to napokon i učini – najvažniji su naglasci današnje rasprave na okruglom stolu koju je organizirao HSLS. Moderator rasprave bio je član uprave Francka i ekonomski strateg HSLS-a Josip Budimir koji je problematizirao i radnopravni status javnih službenika koji je nadmoćan ostalim radnicima.

– Državni službenici su jedina kategorija čiji su otkazi poželjni, za sve ostale uvijek se nađe neko opravdanje. Traže se otkazi a da uopće nije napravljena analiza o tome ima li viška ili nema. Ministar rada Mirando Mrsić rekao je da svi trebaju biti riješeni samo kroz Zakon o radu, ali to nije dobro rješenje jer državna je služba specifična i, primjerice, policajci moraju imati jamstvo sigurnosti svog posla – rekao je Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika. Vuk Vuković sa Zagrebačke škola ekonomije i managementa složio se da nije isto biti "policajac ili raditi na šalteru", ali je isto tako primijetio kako je uloga sindikata u svakom pokušaju reforme javne uprave bila ograničavajuća.

– Ali to je logično jer brane svoje interese. Zato je važan konsenzus – rekao je Vuković. Bivša ministrica financija Martina Dalić tvrdi da je reforma javne uprave "par excellance političko pitanje" i kako se volja za provođenje te reforme mora stvoriti još u fazi kada je budući premijer u oporbi. Inače, kaže Dalić, reformu neće provesti kada jednom dođe na vlast.

>> 'Gospodarski program HDZ-a jedina je alternativa krizi i depresiji'

>> Kako riješiti problem nezaposlenosti mladih? Ovo su vaši odgovori!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije