Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvostruka mjerila

Za referendum stari, a za izbor ustavnih sudaca – novi Ustav

vladimir seks
Jurica Galoić/Pixsell
09.07.2010.
u 10:06

- Naravno da očekujem da se sada novi Ustav primijeni i na referendum - izjavila je SDP-ova Ingrid Antičević-Marinović.

Kada se primjenjuje novi Ustav, a kada stari, vladajuća većina očito kani odlučivati od slučaja do slučaja. Tako je danas Vladimir Šeks predložio da se novi sudac Ustavnog suda bira po novome, dvotrećinskom većinom u Saboru. Nedavno je pak izjavio da se referendum o radničkim pravima treba održati po starom Ustavu, po uvjetima po kojima referendum vrlo teško može uspjeti.

Šeks je objašnjavao kako po općem pravnom pravilu svi postupci započeti po starom Ustavu po njemu moraju i završiti, ali, eto, kad je riječ o izboru ustavnih sudaca, postupak započet po starom ipak može završiti po novom. Esdepeovac Josip Leko, pak, tvrdi kako je neosporno da je Ustav proglašen i da ne zna zašto Šeks ima dvojbi oko toga.

Bez velike buke

Nedavno je predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec izjavila da se ne želi izjašnjavati o konkretnom pitanju referenduma, ali je podsjetila na isto pravno pravilo te izjavila da se Ustavni sud o pitanju stari ili novi Ustav neće izjašnjavati jer Ustavni sud nije mjerodavan, da odluku treba donijeti Sabor i da obje varijante mogu biti legitimne. Na to je reagirao pučki pravobranitelj Jurica Malčić, tvrdeći da je ta izjava zabrinjavajuća.

– Takvo stajalište predsjednice Ustavnog suda zanemaruje nespornu činjenicu da Sabor nije iznad Ustava i da ga je dužan poštovati i provoditi, a da je jedino Ustavni sud ovlašten tumačiti ga, odnosno njegovu primjenu u spornim slučajevima – komentira J. Malčić.

No moguće je da sve prođe bez velike buke ako se vlast ipak odluči za primjenu novog Ustava i kad je riječ o provedbi referenduma. Na taj zaokret upućuje izjava Andrije Hebranga, koji je jučer rekao kako “osobno vjeruje da će se referendum održati po novom Ustavu”. Dodao je i kako se nada da će sindikati prihvatiti poziv Vlade i nastaviti pregovore jer, kaže, budućnost Hrvatske ovisi o dijalogu.

– Referendum je demokratsko rješenje, ali bi bilo bolje i bezbolnije za Hrvatsku da se za pregovaračkim stolom dođe do rezultata i ne troši vrijeme, jer do referenduma može proći još tri do četiri mjeseca.

Pozitivni efekti

Hrvatska prebrzo žuri svojim ciljevima da bi toliko čekala, zaključio je Hebrang. Šeks se jučer nije htio izjašnjavati hoće li HDZ ipak promijeniti stav i na referendum također primijeniti nove odredbe Ustava. No, ako to ne učini, ako referendum bude proveden po starom, a izbor ustavnog suca po novom, imat ćemo zanimljivu situaciju, osobito ako doista Ustavni sud odluči kako nije mjerodavan da to ocjenjuje.

Danas su se pokazali i prvi pozitivni efekti promjene ustavne odredbe o izboru sudaca Ustavnog suda, dvotrećinskom većinom, što znači da vladajuća koalicija ne može više sama izabrati suce. Esdepeovci su odmah zatražili ponavljanje postupka izbora, koji je već došao blizu kraja, jer, kaže Ingrid Antičević-Marinović, to je ohrabrenje kvalitetnim ljudima da se jave. U drugi krug izbora ušle su Antonija Kovačić i Nevenka Šernhorst, kojoj bi to bio drugi mandat u Ustavnom sudu.

Komentara 13

Avatar Proleter
Proleter
02:02 10.07.2010.

Pa što se vi čudite? Ako su mogli smijeniti Hloverku, pa je vratiti na još važniju funkciju, zašto ne bi mogli birati po kojem će se ustavu održati referendum? Izgleda da zaboravljate da živite u zemlji čudesa.

KR
Kronika
07:06 10.07.2010.

Molim druga Šeksa da u mom KLA održi predavanje o laprdanju.

OB
-obrisani-
02:20 10.07.2010.

Amnezijo i Bogu si teska! Zaboravljamo kako je lagano Racan odobrio visestranacke izbore. Kako smo lagano izasli na izbore... Ovi mrcvare referendum i boje ga se kao vrag tamjana... Gdje mi to zivimo? Vlast JE slast...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije