Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blagdanski stol

Za puricama je sada manja potražnja nego tijekom ljeta

'za marketing bozicni stol kod puntjara-purica foto: zeljko grgic'
''
15.12.2010.
u 16:45

Upravitelj Poljoprivredne zadruge Puran zagorskih bregov kaže da se često nabavljaju hibridni sojevi

Potražnja za zagorskim puranima i puricama najveća je uoči božićnih blagdana, što se poklapa s tradicionalnim uzgojem jer je u to vrijeme završen cjelogodišnji uzgojni ciklus zagorskog purana.

Najviše purica u Zagreb

Većinu uzgojenih purana Poljoprivredna zadruga Puran zagorskih brega plasirat će na zagrebačko tržište, a svi ljubitelji purećeg mesa puricu mogu nabaviti na zagrebačkim tržnicama te u prodajnim centrima Mercatora.

Kako Zadruga nema svojih maloprodajnih objekata, svi koji na blagdanskom stolu žele imati puricu mogu je nabaviti izravno na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima kooperanata Zadruge. Određen broj purana plasira se i u Dalmaciju preko veleprodajnih partnera.

– Zanimljiva je činjenica da je potražnja u ugostiteljskim objektima za zagorskim puranom veća tijekom godine nego sada u blagdansko vrijeme – ističe Kristijan Krsnik, upravitelj Poljoprivredne zadruge.

– Najvećim dijelom razlog tomu je to što ugostitelji mogu puno lakše doći do zagorskih purana sada u sezoni i to nerijetko po cijenama posve neprimjerenima premijskom proizvodu kakav je zagorski puran. Kod takvih ponuda vrlo se često dogodi da dolazi do zlouporabe imena zagorskog purana te se prodaju različiti hibridni sojevi, koji veze nemaju sa tradicionalno uzgojenim zagorskim puranom.

Taj će problem legalnih uzgajivača zagorskog purana biti uskoro riješen jer se očekuje dobivanje certifikata o zaštiti zagorskoga purana oznakom zemljopisnog podrijetla. Specifikacija o oznaci predana je u Ministarstvo još tijekom srpnja, napravljene su određene dorade, a prema zadnjim informacijama, povjerenstvo za certificiranje zagorskoga purana trebalo bi potkraj prosinca donijeti odluku o postupku zaštite – kaže Kristijan Krsnik.

Što se tiče poklon-paketa sa zagorskim puranom, koji čine zagorska purica ili puran (polovica), mlinci, butelja vina, recepti i krpa, sve zajedno zapakirano u zagorskom cekeru, i ove su godine u ponudi Zadruge. Poklon-paketi uglavnom su namijenjeni za darivanje u poslovnim krugovima.

Manje se traže i paketi

– Opća štednja odrazila se i na prodaju poklon-paketa, no zainteresiranih ima – ističe Krsnik. Novost je da Zadruga više neće otkupljivati purane za skladištenje u hladnjači, nego će i tijekom godine, ovisno o potražnji, nuditi svježe purane.

Puretina pripada najzdravijem mesu peradi jer obiluje proteinima i sadržava sve vitamine i minerale u optimalnim količinama, a istodobno ima skroman sadržaj posebice zaštićenih masti. A to je karakteristika mladih, a mršavih ptica, kakva je i zagorski puran.

Iz Zadruge preporučuju domaćicama da zagorskog purana pripreme prema provjerenim negdašnjim receptima, kada se kao raskošna, najčešće božićna, pečenka najčešće nadijevao. Uz njega se mogu poslužiti mlinci, može se nadjenuti raznovrsnim kombinacijama kestena, kruha i iznutrica ili mljevenim mesom, a odlično se slaže s dinstanim crvenim zeljem, zelenom salatom, heljdinom kašom...

Komentara 1

KI
kiki29
17:39 15.12.2010.

bravo za domaće purice, samo neznam kak propali informatičar može biti upravitelj puranjske zadruge...vrag ti politiku zemi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije