Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za programe aktivnog starenja do 100 milijuna kuna

Minimalni je iznos potpore na ovom natječaju pola milijuna kuna, a maksimalni dva
27. travnja 2019. u 12:00 0 komentara 434 prikaza
Višnja Fortuna, Zdenka Čuhnil
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Čak sto milijuna kuna na raspolaganju je udruženjima civilnog društva kroz natječaj “Pridruži se – aktivni u mirovini“ koji bi trebao pomoći aktivnijem životu umirovljenika, a na jučerašnjoj Večernjakovoj konferenciji najavio ga je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Konferencija Mirovina i aktivno starenje: Hrvoje Šimović HRVOJE ŠIMOVIĆ Jedino rješenje za mirovinski sustav je da dulje radimo

– Otvoren je natječaj jedan od najvećih ikad koji se odnosi na udruge civilnog društva. Nije samo za udruge umirovljenika, nego i za ostale. Poticat ćemo međugeneracijsku suradnju i socijalne inovacije – najavio je ministar uzimajući kao dobar primjer domove u kojima zajedno žive studenti i umirovljenici koji već postoje u nekim europskim državama.

Minimalni je iznos potpore na ovom natječaju pola milijuna kuna, a maksimalni dva. No Hrvatska iz Europskog socijalnog fonda na raspolaganju, ako ih bude znala povući, ima više od milijardu kuna za poticanje aktivnog starenja.

– Iskorak prema aktivnom starenju je i to što smo omogućili umirovljenicima da rade četiri sata. Dobar dio tih ljudi, koji se vratio na tržište rada, ističe da su se osjećali isključenima iz društva – komentirao je ministar.

Zastave EU i Hrvatske Dobili 34,1 mlrd. kn Od članstva u EU Hrvatska u plusu 14,4 milijarda kuna

Zdenka Čuhnil iz Matice umirovljenika nadu polaže baš u najavljene natječaje kao način da se umirovljenicima kojima su nedostupni razni programi, recimo edukativni i sportski, omogući pristup, dok ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak računa na povećanje odaziva starijih od 65 na programe preventivnog otkrivanja raka debelog crijeva, dojke i grlića maternice. Na panelu o aktivnom starenju čulo se i da očekivano trajanje života raste, a sve brojnije starije stanovništvo zahtijeva velika sredstva u zdravstvu i sustavu mirovinske i socijalne skrbi: natječaj je jedan od načina da im se popravi kvaliteta života. Ivo Bulaja, pomoćnik ravnatelja HZMO-a, istaknuo je da se u samo četiri mjeseca, od početka godine, udvostručio broj umirovljenika koji sudjeluju u mjeri aktivnog starenja vraćanjem na tržište rada. Posebno se probudila prerađivačka industrija.

VIDEO Ovo su stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi

VIDEO
Zadrani veslali i snimali se dronom, ostali u šoku kada su vidjeli što je ispod njih
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.