Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSPODARSTVO Poglavarstvo odgodilo raspravu o analizi

Za posrnuće slatinske industrije (ni)je kriv rat

13.11.2008.
u 16:04

Napuštajući poduzeće Gaj u stečaju, koje su gotovo 60 godina gradili izdvajajući novac iz skromnih plaća, zaposlenici nekada najveće slatinske tvrtke, koja je prije rata zapošljavala više od 3000 radnika i bila nositelj razvoja ovoga kraja, na ulaznim vratima su ostavili transparente - “Život damo ‘Gaj’ ne damo”, “Zašto stečaj? “Kaznite krivce”, “Lopovi, vratite imovinu” i druge.

Nema krivaca?
Njihovi vapaji ostali su tek “slovo na papiru”. Krivci nisu ni utvrđeni ni kažnjeni, a od 700 radnika propalog Gaja za koji se još ne zna koliko je “progutao” milijuna, u devastirane hale privremeno se na posao vratilo 300 radnika.

Nekolicina je napustila Slatinu i pronašla posao u drugim gradovima, a preostali će, zacijelo, na Zavodu za zapošljavanje, prije dočekati mirovine nego novi posao. U ponedjeljak je Gradsko poglavarstvo Slatine planiralo raspravu o “Analizi financijskih poslovanja poduzetnika Slatine u 2007. godini” koju je pripremila Fina, ali je točka skinuta s dnevnog reda jer je “Fina” dala nepotpune podatke. Prolaznici za Slatinu znaju reći da je lijepo uređen gradić, ali što to vrijedi kad je u njegovim lijepim parkovima i na nogostupima sve više siromaha.

Pravdanje vlasti
Slatina je danas u najgoroj situaciji od svih gradova u Slavoniji i Baranji jer više nema nijedno veće poduzeće koje je nositelj razvoja. Nesposobnošću vodećih kadrova sve je upropašteno i u privatizaciji opljačkano. Resursi u drvnoj industriji, poljoprivredi, prehrambenoj, metalnoj industriji i graditeljstvu gotovo su nestali.

Prema Fininim pokazateljima u 2007., kod 170 poduzetnika radilo je 1997 radnika koji su primali plaće upola manje od hrvatskog prosjeka, a još strašniji pokazatelj je da su slatinski poduzetnici lani proizveli 51,3 milijuna kuna ili čak 67,7 posto svih gubitaka gospodarstva Virovitičko-podravske županije.

Nakon tri godine mandata gradska vlast pravda se da su za uništeno gospodarstvo “krivi” rat i političari koji su prije njih vladali Slatinom. Zanimljivo je da o gospodarstvu grada Državni zavod za statistiku ima drukčije podatke - krajem ožujka 2007. u slatinskom poduzetništvu bila su 2894 radnika, a u ožujku ove godine 3178 radnika.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije