Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Za poeziju u Riječima Pintarićevoj djevojci hrvatski minimalac

sisak
Nikola Čutuk/pixsell
17.12.2009.
u 17:38

Glavna urednica Đurđica Vuković, inače gradonačelnikova savjetnica, objavila je njezinu poeziju “Kiša kao žena” te tekst o Međunarodnom orguljaškom festivalu.

Do jučer anonimna Valentina Badanjak pozornost javnosti odnedavno ne privlači samo kao nova djevojka gradonačelnika Dinka Pintarića nego i svojim neprestanim angažmanom u kulturnom životu Siska. Najavu o radnom mjestu u budućem Koncertnom uredu dodatno je začinio i njezin prvi angažman u novom izdanju časopisa Riječi sisačke Matice hrvatske.

Ni slučajno ni simbolično
Glavna urednica Đurđica Vuković, inače gradonačelnikova savjetnica, objavila je njezinu poeziju “Kiša kao žena” te tekst o Međunarodnom orguljaškom festivalu. Iako nije bila željna medijskog eksponiranja, mlada muzikologinja na promociji se u srijedu pojavila kao zvijezda večeri i to ovaj put u ulozi – pjevačice.

Autorske pjesme zapjevala je uz pratnju gitarista Marija Vukušića. Njezin nastup nije plaćen, no tekstovi jesu. Glavna urednica kazala je da je vrijednost stiha deset, a kartice teksta oko stotinu kuna.

Prema tome, gradonačelnikova potencijalna treća supruga trebala je zaraditi 1770 kuna za deset pjesama te oko 500 kuna za tekst. Dakle, iako se nastojao prikazati posve slučajnim i simboličnim, njezin je honorar dosegnuo vrijednost minimalne plaće u Hrvatskoj.

Građani s pravom pitaju je li mjerilo poslovne suradnje u Sisku doista stručnost i talent ili, pak, obiteljske veze. Sjenu na 40. obljetnicu izlaženja uglednog časopisa bacio je i odlazak tadašnjeg urednika Slavka Jendrička u travnju kao i nedavna medijska podsjećanja kako je uz majku kao glavnu urednicu 1999. godine za likovno oblikovanje angažiran i njezin sin Jurica Vuković, koji već deset godina dizajnira Riječi. Đurđica Vuković smatra kako se na takav način blati dugogodišnji trud.

Iskustvo i majke i sina
– Glavne uredničke palice prihvatila sam se opet, ne baš pod lijepim okolnostima. Da nije bilo mladih suradnika čije smo radove predstavili, zadnji bi broj u ovoj jubilarnoj godini teško izišao. Već nam stižu novi tekstovi, a mnogo će toga ovisiti o novcu. U siječnju će biti objavljena i bibliografija koja će pokazati dosadašnju važnost Riječi i značenje. Smatram se stručnom osobom s velikim iskustvom, kakav je u konačnici i moj sin Jurica. Ovaj broj ima jednu solidnu razinu i ponosimo se njime – kazala je Đ. Vuković.

Komentara 1

TN
tamo-neka
15:34 26.03.2010.

...koji kupleraj: mama - urednica, sin graf. designer, sestra sinove žene - piše pjesme, gradonačelnikova dronfulja - piše pjesme i svi u tom pseudoumjetnčkom incestuoznom časopisu...u jednom broju... ...koja je vrijednost umjetnosti kad pravo na zvanje \"umjetnik\" ostvaruješ pušenjem ku... kako bi objavio nešto sumnjive kvalitete u lokalno-politički angažiranom časopisu? ..ma fuj....valjda smrdljivije ne može biti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije