Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AGONIJA Prosvjedovali zaposlenici Željezare u Kaštelima

Za pet dana radnici preuzimaju Željezaru

01.04.2009.
u 18:17

Oko 450 radnika Željezare, predvođeni čelnicima SMH-a i HUS-a, s transparentima i uza zvižduke prosvjedovali su danas pred tvornicom u Kaštel Sućurcu zbog nerada Željezare.

- Hoćemo plaću i proizvodnju. Poručujemo HFP-u i Damiru Polančecu da revidiraju ugovor s poljskim Zlomexom koji se nije pokazao kao dobar vlasnik i uništio nas - uzvikivali su radnici najavljujući radikalnije mjere.

Strpljenje pri kraju
- Tražimo da proizvodnja odmah počne i isplati nam se plaća. Imamo strpljenja čekati još samo pet dana, a onda idemo na ulicu. Nećemo štrajkati u zatvorenoj firmi - izjavio je Vedran Dragičević dopredsjednik SMH-a.

Zahtijevaju poštivanje kolektivnog ugovora. Račun Željezare blokiran je 30 dana, gubici su dosegli 100 milijuna kuna, a prošle godine ostvarena je dobit od 170 milijuna kuna.

- Tražimo poštivanje ugovora o privatizaciji Željezare, a ako se to ne dogodi, vratite tvornicu radnicima - kazao je Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita.

- Poljaci neće iz tvornice izići, ona je naša! Nikad za Željezaru nisu dali novac nego samo kredit - prigovarali su zaposlenici Željezare.

Poručuju kako Vlada RH može odblokirati račun i isplatiti plaću, a sindikati se pripremaju radnicima, koji ne mogu plaćati struju ni vodu, a nemaju niti za hranu, izdati bonove.

- Poljska je u Europskoj uniji, a Hrvatska je odavno u Europi. Dajemo im pet dana, a ako u tom roku ne isplate plaće, Poljaci go home - poručio je Šegvić.

Radnicima Željezare ukinute su i marende, prije mjesec dana isključen je plin, ne znaju kad će početi raditi. Pozivajući i premijera Ivu Sanadera da raskine ugovor sa Zlomexom, radnici su istaknuli kako ne pristaju da samo oni plaćaju posljedice recesije.

Ni porezi niti doprinosi
Vlasnik Željezare, prema njihovim navodima, u tvornicu nikad nije došao, a posljednja četiri mjeseca nisu im plaćeni porezi niti doprinosi.

- Postoji prešutni dogovor naše Vlade i Poljaka, to ćemo dokazati, tražimo od HFP-a da hitno reagira. Neka isplate jednu plaću, puste plin Željezari i mi ćemo raditi - zaključio je Vedran Dragičević. Poljaci su u Željezari od 2007..

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije