Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plan spasa

Za New Deal ‘Merkollandea’ banka EU daje 210 milijardi eura

angela merkel,françois hollande,merkollande
Reuters/PIXSELL
28.05.2013.
u 19:00

Novac Europske investicijske banke dobit će samo one tvrtke koje budu zapošljavale mlade

Europska investicijska banka planira se uključiti u borbu protiv iznimno velike nezaposlenosti mladih u Europskoj uniji. Akcijski plan potaknule su Njemačka i Francuska odnosno kancelarka Angela Merkel i predsjednik François Hollande. “Merkollande” plan dobio je radni naziv “New Deal za Europu”, a EIB je u njega spreman uložiti 210 milijardi eura do 2015. godine.

– Banka Europske unije dat će ove godine i iduće dvije po 70 milijardi eura godišnje za borbu protiv krize i nezaposlenosti – kazao je za njemački Bild Werner Hoyer, predsjednik Europske investicijske banke. Hoyer je rekao da je taj paket jasan signal da ne žele iznevjeriti i na cjedilu ostaviti sve zemlje članice EU koje su poduzele bolnu štednju i reforme u fiskalnoj konsolidaciji i jačanju konkurentnosti. Za sve tvrtke koje će zapošljavati mlade predviđeni su krediti s niskim kamatama, kazao je Hoyer.

– Za EIB je borba protiv nezaposlenosti mladih jedan od najvećih izazova – istaknuo je Hoyer. Stoga, naglasio je, zajmove EIB-a moći će kao poticaj koristiti samo one tvrtke koje će mladim ljudima ponuditi poslovnu priliku.

– EIB će učiniti sve što može da omogući mladim ljudima zaposlenje. Namjera nam je, uz ostalo, kreditirati tvrtke da mladim ljudima bez posla ponude šansu – kazao je Werner Hoyer.

Taj plan dio je konferencije “Nicolas Berggruen Instituta” koja je počela jučer u Parizu i okupila mnoge francuske i njemačke tvrtke. Na konferenciji sudjeluju i mnogi ministri iz obiju vlada, kao i francuski predsjednik François Hollande.

Nezaposlenost mladih najveći je problem EU. U recesijom pregaženoj Grčkoj nezaposleno je gotovo 60 posto mladih od 16 do 25 godina. U Španjolskoj 55 posto mladih nema posao, a u Italiji gotovo 40 posto. Za usporedbu – u Njemačkoj je stopa nezaposlenosti mladih samo 7,6 posto. Europska regija s najviše mladih koji nemaju posao je grčka Egejska Makedonija (Dytiki). Tamo je bez posla čak 72,5 posto mladih. Dvije regije s najmanje nezaposlenih mladih nalaze se u Njemačkoj. To su Istočna Bavarska (4,2 posto) i Tübingen (4,5 posto), odnosno 17 puta manje nego u Egejskoj Makedoniji.

>> Poticanje rasta: Kamate ECB-a na rekordno niskoj razini

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije