Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za neovisnost smo Katalonije, ali IDS nije za odvajanje Istre

IDS se protivi načinu upravljanja novcem – protivi se centralizaciji, zalaže za to da novac ostane na lokalnoj razini, kaže glavni tajnik IDS-a Tedi Chiavalon
26. studenoga 2012. u 19:21 13 komentara 396 prikaza
'13.10.2011., Pula - Predsjednik Kluba vijecnika IDS-a i HNS-a Tedi Chiavalon odrzao konferenciju za novinare Photo: Dusko Marusic/PIXSELL'
Foto: 'Dusko Marusic/PIXSELL'

Glavni tajnik IDS-a Tedi Chiavalon i još dvojica predstavnika stranke bili su počasni gosti predsjednika Katalonije Artura Masa i bloka Konvergencija i Unija na regionalnim izborima.

Zašto je IDS bio u Barceloni i u glavnom stožeru stranke predsjednika Artura Masa?

Bili smo u službenom posjetu na poziv CiU-a jer surađujemo već godinama na više polja u stjecanju iskustva. Bila je to svetkovina demokracije.

Podržava li IDS neovisnost Katalonije?

Apsolutno podržavamo neovisnost Katalonije. Od 7,5 milijuna Katalonaca dva milijuna ih je izišlo na ulicu i tražilo referendum. Povijesne činjenice i političko pravo na strani su Katalonaca da kažu dosta Madridu pod kojim se osjećaju potlačenima. Kataloncima je velik problem što u španjolski proračun uplaćuju 16 milijardi eura više nego što dobiju natrag.

Kakvo je bilo raspoloženje u stožeru CiU-a kada su shvatili da su izgubili dosta mandata?

Oni su očekivali da neće dobiti iznadpolovičnu većinu, ali će ionako imati potrebnih 90 ruku da raspišu referendum u iduće četiri godine.

Što je IDS naučio od CiU-a?

Naučili smo da treba ustrajati u ciljevima i slušati što narod želi da bi se vodila uspješna politika.

Ima li i IDS separatističke namjere?

Apsolutno nemamo separatističke namjere. Mi smo svoje rekli 1943. kada smo se priključili matici Hrvatskoj. Istra je imala najveću stopu mobilizacije tijekom Domovinskog rata. Ljudi i tvrtke u Istri najurednije plaćaju porez u cijeloj Hrvatskoj i na taj način najbolje pokazuju ljubav prema domovini. IDS se protivi načinu upravljanja novcem – protivi se centralizaciji, zalaže za to da novac ostane na lokalnoj razini.

>>Katalonija i druge regije žele osnovati nacionalne države

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • yututu:

    Istra je kolijevka hrvatstva, kakva autonomija, koji bakrači dođoša sa istoka

  • -obrisani-:

    Ma kad dođe nogometna reprezentacija u Istru, dođe je gledati pola Istre..kada je trebalo ići u rat skoro svi u Istri se odazvali...

  • korisnik3:

    a kaj ti istrijanu imas s katalonijom? lol.