Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve veći problem nedostatak smještajnih kapaciteta i udomiteljskih obitelji u Zagorju

Za nemoćne se nema tko brinuti

02.06.2009.
u 15:59

Zagorje osjeća kronični nedostatak smještajnih kapaciteta za starije osobe, posebno udomiteljskih obitelji.

Ljubav iznad svega
Na području Centra za socijalnu skrb Donja Stubica, koji pokriva dva grada i tri općine, samo je jedna udomiteljska obitelj koja prima stare i nemoćne, a trenutačno ondje smještaj čeka 10 starih i nemoćnih osoba. - Krenula sam u ovaj posao prije osam godina, 2001., kada se nije imao tko brinuti za moju šogoricu i sestričnu. Kasnije sam smještajni kapacitet proširila za još dvije osobe, pa ih je sada četvero, kaže Josipa Škrlec, udomiteljica iz Marije Bistrice.

Od toga se posla može, kaže, pristojno zaraditi, odnosno za četiri osobe može se zaraditi pristojna plaća. Naravno u poslu je potrebna i ljubav, osobito prema starijim osobama.

- Na prvom mjestu je ljubav, a tek onda zarada. Ja bez ovih ljudi danas ne bih mogla, makar imam svoju obitelj. Nekako su mi kao prijateljice, ponekad ih pitam za savjet što i kako učiniti, s nekima imam odnos kao da su mi majke, kaže Josipa Škrlec.

Sigurna skrb
Dodaje kako za svaki posao treba ljubav, a kako nema ljepšeg nego usrećiti drugoga. I smještene osobe iskazale su nam zadovoljstvo što mogu stare i bolesne dane provesti uz sigurnu skrb. Uglavnom je riječ o osobama koje nemaju bliže rodbine, ili čija se rodbina nema vremena skrbiti o njima.

Bez ovakva smještaja završile bi u kakvom domu, a ovdje im je ipak ljepše, manje ih je, imaju bolji komfor, te se svi zajedno osjećaju kao jedna obitelj. - Ja sam ovdje već četiri godine, dobro mi je, kao da sam kod svoje kuće, rekla nam je tako Slavica Bartolić. Po dvije osobe smještene su u sobi, koja ima vlastitu kupaonicu i WC, te televizor, kuhinju i ostalo potrebno.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije