Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Javna dražba

Za neispravan porsche kupac iz Gračaca dao 118.000 kuna

porezna (1)
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/3
22.05.2012.
u 10:45

Prodani porsche 911 carrera na dražbi u riječkoj Poreznoj upravi bio je ponuđen bez motora, kotača i farova.

Riječki poreznici uspješno su danas zaključili drugu ovogodišnju javnu dražbu pokretnina zaplijenjenih u postupcima ovrhe, a automobil porsche koji se našao u ponudi i zbog kojega je ova javna prodaja privukla pozornost kao ni jedna druga u deset godina, koliko se održavaju, prodan je. U nadmetanje su krenula četvorica zainteresiranih, a u žestokoj završnici ostala su dvojica i porsche je od početnih 60 tisuća dosegao cijenu od 118 tisuća kuna.

Imao računicu

Premda je zamalo otišao u Varaždin, atraktivni automobil, koji se nudio uz napomenu “neispravan” jer je na prodaju bila karoserija bez motora, kotača i farova, ostao je bliže Rijeci – kupio ga je mladić iz Gračaca.

Varaždinac koji ga je želio dovesti u vozno stanje procijenio je da za njega može dati najviše 117.500 kuna, iznad toga bilo bi neisplativo zbog svega što mu nedostaje i što treba nabaviti, pa ga je njegov mladi konkurent, vodeći se vlastitom računicom, kupio za 500 kuna više. Od poreznika, kako kaže zakon, zaplijenjene automobile i druge pokretnine ne može kupiti ovršenik, onaj kome je zbog naplate potraživanja oduzet, no nema zakonske zapreke da na dražbi takav automobil kupi netko bivšem vlasniku blizak: sin, brat, prijatelj, posredno za njega, što nije protuzakonito.

Je li u slučaju porschea, zaplijenjenog od tvrtke s područja Primorsko-goranske županije, to bio slučaj – ne zna se.

Riječki područni ured Porezne uprave u prodaji zaplijenjenih pokretnina, koje oduzimaju od dužnika jer ni na jedan drugi način nisu mogli naplatiti svoja potraživanja, ima već desetogodišnje iskustvo, a za robu koju prodaju (uvijek je najviše automobila), znalci kažu da su korektno procijenjeni i da riječke dražbe, za razliku od drugih, idu “k'o po špagi”. I na procjenu porscheove karoserije nije bilo zamjerki, kao ni za druge aute.

Novčanici neprodani

Od 51 ponuđenog automobila, na licitaciji ih je danas prodano 18, a još 14 koji nisu našli kupce na tri javne dražbe na kojima su bili ponuđeni, poreznici su prodali neposrednom pogodbom.

Tako su naplatili barem dio svojih potraživanja, a kupci po povoljnoj cijeni dobili što su htjeli. Osim automobila, koji su i inače najtraženija roba pa ih je lani na šest riječkih dražbi prodano stotinu za dva milijuna kuna, danas je prodano i nešto građevinske opreme i aparata. Ovaj put kupce nisu našle kožnate torbe, rukavice, novčanici, knjige, no to ne znači da na sljedećoj dražbi neće biti zainteresiranih i za tu vrstu robe.

Komentara 20

OB
-obrisani-
18:06 22.05.2012.

Koja smijurljija od lecitacije...jel ovaj auto na carinu došao sa kotačima il na drvenim klocnama a ispod haube bili podstanari pa otkazali najam...stvarno smiješno ....

PA
paper2cuts
18:08 22.05.2012.

Ne vjerujem da su ga ovakvog zaplijenili bez kotaca i farova , _________________ zaboravio si ono najbitnije, bez motora !

OB
-obrisani-
15:53 22.05.2012.

Ne vjerujem da su ga ovakvog zaplijenili bez kotaca i farova , tko je tu lovu sebi zgrnio u dzep ili te dijelove ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije