Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EC-COMM

Za neisplaćenu plaću radnicima iz 2008. sud prodaje strojeve

ovrha
Dragutin Šantoši/Večernji list
14.04.2010.
u 19:51

Radnici ukupno potražuju 1,5 milijuna kuna zbog neisplaćenih plaća, a od prodaje strojeva trebaju dobiti 214.178 kuna.

Nakon više od godinu dana vijećanja Općinski sud u Slatini donio je zaključak i udovoljio zahtjevu radnika da se zaplijenjeni strojevi labinske tvrtke EC-COMM 21. travnja ove godine prodaju na usmenoj javnoj državi te da se iz vrijednosti prodaje namiri barem dio neisplaćenih plaća otpuštenih radnika. To je prvi slučaj u kojemu su obespravljeni i prevareni radnici, zahvaljujući brzoj pravničkoj pomoći SSSH, dobro reagirali i barem djelomično zaštitili naplatu svojih stečenih materijalnih prava.

Slatinska tvornica konfekcije ostala je bez radnika prvi put prije sedam godina, kad je propala tvrtka Uzor. Potom je nekretnine tvornice u stečaju kupio Grad Slatina i pod povoljnim uvjetima prodao ih labinskoj tvrtki EC-COMM. Da je riječ o uspješnom poslodavcu, za kojega se govorilo da radi za poznatu talijansku tvrtku Benetton, na otvaranju konfekcijskog pogona posvjedočio je i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. U nove strojeve i obnovu tvornice EC-COMM je u Slatini uložio 13 milijuna kuna, a već krajem 2008. godine 130 radnika moralo je raditi bez plaće. Za tri neisplaćene plaće u ožujku 2009. godine radnici su od suda zatražili i dobili ovrhu nad pokretninama koja je izvršena tek sada.

- Prodaja pokretnina na javnoj dražbi ima za cilj namiriti potraživanja radnika za neisplaćene plaće za mjesec studeni 2008. godine koje iznose 214.178,26 kuna. To je samo manji dio ukupnih potraživanja radnika koja iznose oko 1,5 milijuna kuna, kaže županijski povjerenik SSSH Zdravko Čačinović.

U tvrtki EC-COMM, koja je prije dvije godina zatvorila svoj pogon u Labinu, a lani i slatinsku tvornicu, tvrde da su ih upropastili recesija, nelojalna kineska konkurencija i sve veći troškovi proizvodnje u Hrvatskoj. S propalom tvornice konfekcije u Slatini propada i Draškovićev dvorac koji je EC-COMM kupio od Grada Slatine za oko 550.000 kuna i u njemu je planirao urediti hotel s nacionalnim restoranom. Od ambicioznih razvojnih planova u tekstilnoj industriji, ugostiteljstvu i turizmu, koje su podupirali lokalni političari, Slatinčanima su ostali samo derutni objekti i izgubljena radna mjesta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije