Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLAN DUUDI-JA

Za milijardu kuna prodali bi i Državne nekretnine

30.09.2014., Zagreb - Proizvodne hale tvornice Koncar - Distributivni i specijalni transformatori d.d. na Jankomiru.   Photo:
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
17.02.2016.
u 22:00

Brza prodaja moguća je samo za tvrtke na tržištu, kao što su Končar, HT, Podravka, Janaf, Eutelsat communications...

Prodaja državnog udjela u Podravki, Končaru, Janafu, HT-u, Državnim nekretninama, Eutelsat communicationsu i turističkim tvrtkama prve su na popisu koje bi mogle napuniti proračun. Brzo punjenje proračuna prodajom državne imovine moguće je samo od “živog kapitala”, odnosno onog koji je na tržištu i kojemu se može utvrditi cijena, dok “mrtvi kapital”, koji je za ovogodišnje punjenje proračuna spomenuo premijer Tihomir Orešković, ima niz prepreka i teško ga je brzo osposobiti. Ali stavljanje i mrtvog kapitala u razvojnu funkciju, kao što je primjerice niz državnih zemljišta, sigurno je bolje nego ga držati neiskorištena.

Novac od turizma

Ubrzo bi novac mogao sjesti od prodaje hotela Maestral i Imperijal, za koje je interes iskazalo 15 ulagača, te projekta Muzil, za koji su pristigle dvije neobvezujuće ponude – francuskog investitora Boygues Batiment International i američke nekretninske tvrtke Forbes. Kako pojedinačna prodaja stanova ne bi imala dobar odjek u javnosti, plan je prodati cijelu tvrtku Državne nekretnine unutar koje se nalazi 5000 stanova i poslovnih prostora, a neki od njih su i na vrlo atraktivnim lokacijama, kao što je uži centar glavnoga grada. Prema procjenama, od prodaje te tvrtke moglo bi se dobiti milijardu kuna. Interes već načelno imaju i mirovinski fondovi. Oko 200 milijuna kuna država bi mogla dobiti i od prodaje 0,46 posto udjela u tvrtki Eutelsat communications. Država je vlasnik 25,07 posto dionica Končara, čijom bi se prodajom, uzme li se u obzir da je cijena dionice na burzi sada 645 kuna, moglo dobiti oko 416 milijuna kuna. No sigurno bi taj iznos bio i veći jer svatko tko bi ušao sa 25 posto dobio bi i kontrolni paket. U Podravci država ima 19,7 posto, a za što bi se moglo ubrati oko 400 milijuna kuna. I HT bi se mogao naći na bubnju, a od 1,78 posto, koliko država ima moglo bi se dobiti 200 milijuna kuna. Razmatra se navodno i prodaja udjela u Janafu, a nije isključeno da se Vlada odupre i protivljenju javnosti i odluči se na prodaju udjela u Ini, od čega bi, prema procjenama, dobila četiri milijarde kuna. A nije isključeno da se krene i u smjeru izlazaka tvrtki na burzu i njihove dokapitalizacije, što je već bilo pripremljeno za HEP.

Zemljišta za razvoj

I dok za tvrtke koje su na tržištu problema s prodajom ne bi bilo, za “mrtvi kapital” utrživost je teška. Jer, primjerice, ako se zemljišta stave u funkciju, potrebno je prethodno riješiti imovinskopravne odnose, a potom, s obzirom na to da se stavljaju u zakup, novac ne bi odjednom sjeo u proračun. Država ima niz atraktivnih zemljišta od, primjerice, Istre, kao što su Hidrobaza, Bale, do Šepurina kod Zadra, pa dubrovačkog primorja te zemljišta u Zdenčini i u Dugom Selu kod Zagreba. Državni ured za upravljanje državnom imovinom preuzeo je od vojske i 3000 garaža u Splitu i Zagrebu, za koje također treba riješiti imovinskopravne odnose, a tek onda se mogu i staviti u funkciju. A za koje će se, kao što je problem i sa stanovima, morati utvrditi realna cijena. Za prodaju nije spreman ni velik broj turističkih kompleksa zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa.

>> U očekivanju proračuna: treba ga srezati bar 3,5 milijardi kuna

>> Otkrit ćemo sve koji ne plaćaju najam

Komentara 6

HE
Heraklo
14:40 24.02.2016.

Sve su prodali, pa nek prodaju i to...oni novaca za uloziti nemaju...jednostavno receno. Najprofitabilnije tvrtke su privatizirali, prodali strancima uzeli dio kolaca i sad stranac sve diktira. Sto se tice, autocesta. U ekonomskom obracunu se znalo da ce biti nee rentabilne. No, kao sto se kaze, EU je nametnula. Da je cestovni promet znacajno bitan za razvoj ekonomske strukture, po tom pitanju se slazem. Novac se zapravo i vratio njima, njihovi materijali su koristeni za izgradnju, tvrtke itd. Sve te tvrtke su opet platile porez u njihovim drzavama. A HR ostao je kredit....

D1
d12345
23:39 17.02.2016.

Svaki imalo ekonomski pismen građanin će pohvaliti ovu inicijativu,sve treba privatizirati osim strateških kompanija (vode,struja,INA,šume i sl.).......šta Hrvati imaju od toga (osim što plaćaju uhljebe i visoke kamate) to što su autoceste u prefiksu Hrvatske kad su im pravi vlasnicii svjetske banke i investicijski fondovi izvan Hrvatske......

Avatar nocni_kupac
nocni_kupac
22:37 17.02.2016.

Dajte da ja prodam za dobrobit Hrvatskog pucanstva sve sto je u privatnom vlasnistvu a BVlasnike i one koji su odobrili privatizaciju smjestim na 50 godinica ljetovanja na Golom Otoku. Jel moze tako?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije