Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za matematičko-informatički smjer interes pokazalo desetak učenika

Postoji mogućnost da se u suradnji s ministarstvom pokrene kao eksperimentalni program, a zamijenio bi jedan opći razred
27. lipnja 2012. u 11:54 0 komentara 224 prikaza
skola
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

Među sedamdesetak zanimanja, koja će na upisu birati budući srednjoškolci Karlovačke županije, nema najavljivanog matematičko-informatičkog programa. Nakon uređenja nove učionice i stvaranja svih uvjeta Gimnazija Karlovac planirala je već od sljedeće godine jedan razred općeg smjera zamijeniti spomenutim. Međutim, interes osmaša bio je slab.

 – Javilo se desetak učenika, a i sa Zavoda za zapošljavanje dobili smo povratnu informaciju da je za naše programe zainteresirano kandidata kolike su i upisne kvote. Dakle, upisat ćemo 164 učenika prvih razreda u četiri opća te po jedan prirodoslovno-matematički i jezični razred – objasnio je ravnatelj Gimnazije Damir Mandić. Bez obzira na sve to, u najboljoj karlovačkoj srednjoj školi ne odustaju od svoje ideje. Od sljedeće školske godine ozbiljnije će se pozabaviti razvojem novog usmjerenja.

 – Možda smo otišli malo preširoko u smislu da smo izradili potpuno novi program. Postoji mogućnost da ga u suradnji s ministarstvom uvedemo kao eksperimentalni gdje će se onda moći vidjeti na koji način zanimanje uvesti i u redovnu nastavu. Činjenica je da djeca sve više idu prema tehničkim zanimanjima i to smo uzeli u obzir stvarajući novo usmjerenje.

Trenutačni slab interes rezultat je vjerojatno i toga što u programu nema samo informatike na što su se mnogi odmah ‘'navukli’'. Ima dosta matematike i kemije, a klinci danas baš i nisu oduševljeni tim predmetima. U svakom slučaju, opremu i sve potrebne uvjete imamo te smo spremni odraditi cjelokupan posao – dodaje prvi čovjek karlovačke Gimnazije. Vidjet će se što će donijeti i nova mreža škola.

Trenutačna situacija je takva da se dosta programa preklapa, što u karlovačkoj Gimnaziji sa svojom najnovijom idejom svakako žele izbjeći. Inače, u trinaest županijskih srednjih škola i jednoj privatnoj odobreno je ukupno 1518 mjesta slobodnih mjesta za učenike prvih razreda. Prijave u prvom krugu ljetnog upisnog roka održat će se u ponedjeljak i utorak 2. i 3. srpnja od 8 do 16 sati. Rezultati će biti 4. srpnja, a upisi dan potom. Drugi krug slijedi već 9. srpnja. Svi koji ni tada ne izaberu željeno zanimanje, novu će priliku imati u jesenskom roku.

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.