Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za Malu scenu 1,25 milijuna kuna, ali se ne zna što će tu biti

Općenito je određeno da će taj prostor biti za društvene razmjere, a cjelokupan posao trebao bi biti završen do sredine travnja
08. ožujka 2013. u 11:52 0 komentara 3 prikaza
udruge
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

Grad Karlovac ulaže u obnovu Male scene 1,250.000 kuna, a ne 1,100.000, kako je glasila prvotna službena informacija, bez da je utvrđeno koji će sadržaji unutra biti. To se moglo zaključiti nakon sastanka gradskih pročelnica s predstavnicima nezavisne civilne scene u Centru za mlade Grabrik.

 Pregovori bez HSS-a

 Općenito je utvrđeno da je prostor predviđen za društvene namjene, ali udruge zahtijevaju preciznije određenje. Upravo se to pokušava utvrditi sastancima predstavnika udruga i gradske uprave, koji se nastavljaju na posljednje još iz 2010. Bave se korištenjem i upravljanjem Malom scenom, odnosno osnivanjem Centra za nezavisnu kulturu koji bi bio smješten u Hrvatskom domu.

Komunikacija je obnovljena nakon što je potpisan ugovor s tvrtkom Hedom iz Zagreba kao izvođačem radova na obnovi Male scene. U duhu predizborne kampanje HDZ-a i HSS-a, radovi bi trebali biti završeni do sredine travnja, oko 30 dana prije izbora. Nakon što smo razotkrili sadržaje skandaloznih ugovora Grada i HSS-a koji se tiču statusa Hrvatskog doma, jer nam je bilo čudno da Grad ulaže, a ne koncesionar, reagirale su i udruge nezavisne kulture otvorenim pismom.

Uskoro ih je primio na razgovor i gradonačelnik Damir Jelić, potpisnik po Grad štetnog ugovora iz 2008. i njegovog dodatka iz 2011. godine kojima je HSS dobio prostor na besplatno korištenje do 2107. godine, dok teret obnove pada u stvari isključivo na Grad. I to samo radi toga da HDZ-ov koalicijski partner ne bi plaćao najam stranačkih prostorija.

Komunikaciju s udrugama Jelić je potom delegirao gradskim službenicima na čelu s pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Andrejom Navijalić. Nastavkom komunikacije s Gradom o Hrvatskom domu udruge sudjeluju u davanju legitimiteta štetnim ugovornim odnosima, koji im nisu predstavljeni na sastanku, mada je njemu nazočila i pročelnica Upravnog odjela za opće i imovinsko-pravne odnose Marija Jelkovac. Zanimljivo, HSS uopće ne sudjeluje u ovim pregovorima.

 Uložiti 27 milijuna

 Govorilo se o arhitektonskim rješenjima i o mogućnosti da obnovu zgrade financira Europska unija svojim fondovima.

 – Ukupno bi u obnovu trebalo uložiti oko 27 milijuna kuna. Što se tiče Male scene, obuhvat zahvata ondje je 300 četvornih metara. Osigurat će se minimalni tehnički uvjeti, a napravit će se i priključak plina – kaže Martina Furdek-Hajdin, pomoćnica pročelnice za prostorno planiranje, promet i veze Grada.

 Do kraja ožujka će se održati još jedna radionica.

Dok se udruge i Grad ne dogovore o način

Dok se udruge i Grad ne dogovore o načinu upravljanja Malom scenom, za prostor će biti zadužena gradska tvrtka Mladost, koja upravlja sportskim terenima u vlasništvu Grada.

Predstavnike nezavisne kulture je ta informacija zabrinula, pa su se zapitali hoće li na Maloj sceni gostovati izvođači s hrvatske estrade, poput klapa ili oni koje slove kao kvalitetni na nezavisnoj – alternativnoj – sceni.

No, u Gradu ih uvjeravaju da će sadržaj u prostoru biti podređen njihovom ukusu.

Stem industrija
RUŠIMO MITOVE
STEM industrija: Oni zarađuju više od prosjeka, sve više žena se etablira u tom sektoru i utječu na rast gospodarstva
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.