Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
57 dijagnoza

Za liječnike žele strože kazne jer su uništili život Dominicu

Dominic Pitra s roditeljima
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
07.02.2015.
u 21:42

O malom Dominicu brinu se roditelji. Dječak je od porođaja 100-postotni invalid

“Sud nije dovoljno cijenio izrazito teške posljedice kaznenog djela da je život jednog djeteta i njegovih roditelja trajno uništen, da dijete trpi teške fizičke posljedice, trajni je invalid s teškim neurološkim oštećenjima bez verbalnog, emocionalnog i socijalnog kontakta. Od zdravog fetusa u majčinoj utrobi zbog nestručno vođenog porođaja postao je trajni i teški invalid”, stoji u žalbi Općinskog državnog odvjetništva na osuđujuću presudu ginekolozima Predragu Đuriću i Ivi Balenoviću.

Nije smio porađati djecu

Oni su zbog nestručno vođenog porođaja rodilje Jasmine Križančić Pitra u kolovozu 2007. godine na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu nepravomoćno proglašeni krivima, s time da je sudac Rafael Krešić dr. Đurića oglasio glavnim krivcem za jedan od najtežih slučajeva liječničke pogreške, dok je dr. Balenović osuđen za nesavjesno postupanje pri dovršetku porođaja. Đurić je nepravomoćno osuđen na godinu i pol zatvora te mu je izrečena zabrana rada u trajanju od pet godina, dok je Balenović osuđen na tri mjeseca uvjetno uz rok kušnje od jedne godine. Zbog niza nepravilnosti tijekom porođaja, maleni Dominic danas je stopostotni invalid s čak 57 dijagnoza.

Tužiteljstvo u žalbi navodi kako su ginekolozi Đurić i Balenović zajedno vodili porođaj te da je sud pogrešno zaključio da je Balenović došao na sam kraj porođaja i dovršio ga Kristtelerovim hvatom. Stoga od drugostupanjskog suda traže da se izmijeni presuda u odnosu na Balenovića te da im se obojici izrekne stroža kazna.

Na dio presude, koji se tiče uloge dr. Balenovića, žalila se i obitelj Pitra putem svojih odvjetnika Branimira Tuškana i Vesne Kovačević Fras. Traže da se i njemu izrekne zatvorska kazna. I privatni ginekolog Đurić u žalbi tvrdi kako je sud pogrešno utvrdio da je porođaj vodio samo on. Zanimljivo je i da Đurić u žalbi navodi kako nije točno da je on u bolnici bio bez ikakvog pravnog temelja iako su svjedoci tijekom postupka iskazivali kako Đurić uopće nije imao dozvolu za porađanje u Merkuru. To je, među ostalima, na sudu izjavio i bivši ravnatelj Željko Vidas koji je jasno rekao da je Đurić u bolnici, nakon što mu je istekao ugovor i nakon što mu je zabranio ulazak u rađaonice, porodio čak 13 svojih pacijentica.

Neki su prošli bez sankcija

Na osuđujuću presudu žalio se i drugooptuženi Balenović koji smatra kako kobne noći nije postupao protivno pravilima struke. U žalbi posebno ističe kako tijela kaznenog progona nisu pravodobno prikupila informacije niti saslušala ključne svjedoke. Naime, dr. Tomislav Čanić, koji je u noći kada se rađao maleni Dominic bio dežurna nadslužba, nije uopće saslušan do glavne rasprave. U svojoj žalbi Balenović navodi kako je samo spašavao život djeteta.

“Sankcioniranjem ovakvog ponašanja šalje se kriva poruka da je na kraju kažnjen onaj tko u najboljoj namjeri pritekne upomoć bez ikakve krivnje na nastalo stanje, dok drugi, koji su duboko upleteni u cijeli niz nelegalnih i možda koruptivnih postupanja, ostaju na kraju izvan sfere kažnjavanja i bez ikakvih sankcija”, zaključuje u žalbi Balenović.

>> Otac: On nam ne može ništa reći, samo počne plakati

>> Mali Dominic je nepokretan jer su mamu pokušali 20 puta poroditi

Komentara 12

Avatar freen
freen
23:40 07.02.2015.

Najgore je da takav oblik invaliditeta kod nas nitko ne vidi,šuti se,Čuo sam da imaju invalidninu takvi slučajevi 1250kn,i dok vidim one invalide s 25,000kn invalidnine i ove tu na slici krenu suze,eto to je pravda

TR
trunjo
21:14 07.02.2015.

Totalna greška našeg pravosuđa.....Takve propuste sudstvo treba sankcionirati na način da idućih 50godina tj do smrti nesretnog djeteta dotični liječnici plačaju RENTU malom siročetu u iznosu od 30%njihove bruto plaće.....To bi ih NAJVIŠE bolilo a obitelji bi nemjerljivo financijski pomoglo....Ovako baja će sjediti u zatvoru 1,5godinu nakn toga se "provoditi" još 3,5godine i natrag u biznis kao da se nije ništa desilo.....totalno krivi pristup....Njih(doktore) najviše boli kad ih po džepu opališ....To je jedini razlog zašto mito u zdravstvu nije iskorijenjeno

ZO
zorzineta
09:36 08.02.2015.

Ovo će sada zvučati okrutno, ali je jedina istina. Ti roditelji se sada prave ludi, a sami su inicirali kriminalno djelo. Išli su kod privatnog ginekologa dogovoriti porođaj u državnoj bolnici i zato su dali novac. Da je sve prošlo u redu nikom ništa, dali bi novac i mislili kako su pametni. Kad nije nešto prošlo u redu, što se nažalost uvijek može desiti, netko im mora biti kriv. A oni su krivi koliko i Đurić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije