Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APSURD

Za korupciju optužuju bivšu čelnicu Udruge za borbu protiv korupcije

Davorka Budimir
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
05.04.2014.
u 09:34

Ministarstvo uprave poništilo imenovanje predsjednice Davorke Budimir, a Z. A. Petrović izabran za novog šefa

Hrvatski Transparency International (TIH), znan po borbi protiv korupcije te upozoravanju i prozivanju drugih zbog raznih nelegalnosti, sukoba interesa i ostalog, sad se izgleda i sam našao u vrtlogu tih grijeha. A je li ih počinila predsjednica TIH-a Davorka Budimir, koja je na tom mjestu tek pola godine? Naime, nakon što se nekoliko članova Skupštine TIH-a žalilo na nelegalnost izborne skupštine, Ministarstvo uprave poništilo je imenovanje D. Budimir.

– Ministarstvo je rješenjem poništilo prvostupanjsko rješenje kojim je odobren upis D. Budimir, u svojstvu predsjednice udruge TIH u Registar udruga, jer je u žalbenom postupku utvrđeno da sjednica skupštine na kojoj je imenovana izabrana nije valjano održana – potvrdili su iz Ministarstva uprave.

Zbog ove situacije preksinoć je održana nova skupština na koju se od 16 članova odazvalo njih devetero i jednoglasno su za novog čelnika TIH-a izabrali Zorislava Antuna Petrovića, koji je već u dva mandata obnašao istu dužnost. Naslijedio ga je Nikola Kristić koji 2013. podnosi ostavku, da bi zatim TIH kao predsjednica preuzela D. Budimir. No, odmah po njezinu izboru uslijedila je žalba na njezin nelegalan izbor. Ali to nije jedino što joj se stavlja na dušu.

Tu su još i optužbe za: lažiranje zapisnika i natječaja, sukob interesa (zapošljavanje po prijateljskoj liniji i mimo pravila statuta), samovoljno izbacivanje deset članova koji su se pobunili protiv nelegalnog rada, moguće gubljenje licencije... Budimir uzvraća da je izabrana prema statutu i da je Ministarstvo poništilo jednu od sjednica zbog proceduralne pogreške koja je sad uklonjena. Sve navedeno naziva neistinama kojima netko želi opstruirati rad udruge i tvrdi da glavni ured TI-a podupire rad udruge te kako upravo traje postupak obnove licencije. No, regionalna koordinatorica iz centrale TI-a u Berlinu Cornelia Abel potvrdila nam je da unutar TIH-a postoje napetosti između sadašnjeg i bivšeg vodstva i kako je u tijeku preispitivanje akreditacije hrvatskom ogranku.

– Sad je najbitnije da udruga nakon stagnacije počne normalno funkcionirati i prijavljivati projekte – kazao je Petrović. 

>> 'Zviždači u Hrvatskoj su progonjene zvijeri'

Komentara 15

NV
novo vriijeme
09:41 05.04.2014.

Ta udruga nije ni prije bila bolja, znam konkretan slučaj kada su primili 100000 kuna od Ministarstva zdravlja za projekt koji se sastojao u tome da je Rajko Ostojić držao predavanje pred ambasadorima kako je pošten i bori se protivv korupcije. Čisti sukob interesa.

DU
Deleted user
10:02 05.04.2014.

ne znam sto jos treba pa da se kaze: sustav ne valja!! sustav treba mijenjati jer sve ostalo je farbanje ociju.

M3
Miške 3
10:52 05.04.2014.

Čim je Budimir, za razmisliti je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije