Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
to je ljubav

Za knjigu o voljenom mjestu podigao čak i kredit

Bartolić
Marijan Sušenj/PIXSELL
01.02.2011.
u 10:00

Umirovljeni učitelj, nekada i suradnik Večernjaka, u svojoj nakladi objavio djelo o podbilogorskom mjestu u kojem je radio i živi

Malo je učitelja koji mirovinu dočekaju u istoj školi u kojoj su počeli raditi, tako i Franjo Bartolić iz Kozarevca. U podbilogorsko selo stigao je sa suprugom Katarinom prije 47 godina i više se nije micao, čak ni nakon što je Franjo završio Pedagošku akademiju i dobio primamljive ponude za prelazak u veće škole.

– Stopili smo se sa selom te o nekom odlasku nije bilo govora, pa i u najtežim danima kada je škola prokišnjavala, a u ništa boljem stanju nije nam bio ni učiteljski stan – podsjeća se Franjo.

Mještani su ih, kaže, prihvatili kao rođene, pomagali im u uređenju, a ni on im nije ostajao dužan. Uz pomoć učitelja proradila su i opstala mjesna društva i udruge, a selo je dobilo prvi park te urbane vizure. Nerijetko je 60-ih godina svojim autom, prvim tada u Kozarevcu, prevozio seljane liječniku. Nije se, priznaje, uvijek strogo držao i nastavnih programa, već je djecu podučavao raznim domaćinskim poslovima. Bartolići su podigli i školski vrt u kojem su djeca učila o uzgoju i korisnosti povrća i bilja. Sa žaljenjem bivši se učitelj prisjeća dana kad je škola imala stotinjak učenika, a danas ih je u četiri razreda 20-ak.

– A gdje da ih i ima kad se gotovo prepolovio broj stanovnika zbog "bijele kuge" u ovom selu – žali se Franjo, koji je sa šestero svoje djece pokušao potaknuti Kozarevčane da i sami pođu njegovim primjerom. Odlaskom u mirovinu darovao je selu knjigu "Rijeka sjećanja", za koju je godinama prikupljao građu po arhivima, muzejima i samom mjestu. Otkrio je da školstvo ondje koje datira od 1833., a u opisu razvoju naselja priznaje, pomogli su mu i učenici donoseći iz svojih albuma izblijedjele fotografije, koje je dopunio i vlastitima. Knjiga nije komercijalna, tiskao ju je u vlastitoj nakladi te je radi objave podigao čak kredit.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije