Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbog suše u Slavoniji kilogram ove namirnice čak 150 kuna!

Mještani nisu rivali jer kupaca im ne nedostaje. Crvenu papriku izvoze čak u Ameriku
25. kolovoza 2015. u 09:15 11 komentara 6244 prikaza
crvena paprika, lug, baranja
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Jedanaest berača raširilo se po baranjskom polju, svatko je “obgrlio” jedan red crvene začinske paprike. A redova je 160, dugačkih po 700 metara.

Pune će ruke posla imati dva tjedna. Berba je na obiteljskom gospodarstvu Žužane i Ištvana Jožeša iz Luga počela.

Sve rasprodaju u ožujku

– Ne možete se žuriti jer treba svaku pregledati, beru se samo potpuno crvene, a sve oštećene bacamo – pokazuje Žužana dok se nadvija nad stabljikama. Pomažu rođaci i prijatelji, sve se radi ručno. Mukotrpan je to posao, već su je pet puta okopali.

Crvenu papriku sade u gotovo svakoj trećoj kući u Lugu pa im je ona nadaleko zaštitni znak. Žužana je uzgaja desetak godina, a zasadila je proljetos tri hektara. Iako je navodnjava, suša je učinila svoje pa je urod podbacio i za 40 posto.

– Lani smo izvagali oko 2,5 tone, a ove ćemo sezone biti sretni i s tonom i pol. Gubici su veliki, a uloženo je jednako rada i novca kao i lani, i to deseci tisuća kuna – zabrinuta je.

I do deset kilograma svježe paprike utroši se za proizvodnju kilograma crvenog začina. Mljevenu papriku Baranjci prodaju za 120, pa i više kuna po kilogramu. Cijena bi mogla znatno skočiti, kažu i na više od 150 kuna, a i nestat će ranije.

Crveno zlato, kako ga zovu, mnogi rasprodaju već u ožujku, a “veći” ga izvoze čak i u Ameriku.

– Svaki mi se kupac vratio – ponosna je naša sugovornica. Mještani jedni drugima nisu rivali jer kupaca ne manjka. No posla oko paprike ima od konca ožujka do prosinca, kada je spremna za prodaju i sezonu kolinja.

– Obranu papriku spremamo u gajbe pa na zraku i vjetru dozrijeva tri-četiri tjedna. Probiremo je, skidamo peteljke, selimo u sušaru na tjedan dana pa opet probiremo i na koncu meljemo – navodi. Začinski prah treba biti sitan, lijepe boje, nipošto gorak.

U Srbiji upola jeftinije

U susjednoj je Srbiji mljevena je paprika gotovo upola jeftinija, no ovdašnja, uvjereni su, nema konkurenciju. Znaju to i u Udruženju Baranja pa su zaštitili ime i žig baranjske začinske paprike.

– Proizvodnja je još uvijek siva zona, uzgajivači su usitnjeni, a ne žele istupati na tržištu pod istom kapom. Proizvedu do 500 kilograma, i to uglavnom prodaju na kućnom pragu – govori Jasna Petrović, razvojna direktorica Udruženja.

A da je ta kultura unosna, dokaz je i to što se na samo pola hektara, uz nevelika ulaganja, pristojno zaradi jer postoji tržište.

– Obučili smo svojedobno 20 nezaposlenih žena za uzgoj paprike, bio je to projekt EU, a njih 6-7 pokrenulo je vlastiti posao – navodi.

>> Kroz sustav uzbunjivanja RH upozorena na mljevenu papriku

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
  • asdasfasdg:

    Pa nevidi se suša, paprika nikad bolja. A uvijek ima uvozne po 1/3 cijene tako da se nebrinem za to.

  • Biouskoli91:

    Zasto mora u naslovu pisati 'ove namirnice', umjesto da navedete ime iste? No dobro... moglo je biti i gore. Moglo je pisati 'evo sto se dogodilo sa ovom namirnicom....'.

  • Biouskoli91:

    Zasto mora u naslovu pisati 'ove namirnice', umjesto da navedete ime iste? No dobro... moglo je biti i gore. Moglo je pisati 'evo sto se dogodilo sa ovom namirnicom....'.